Prantsuse tööliste protest lõppes taas vägivaldselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei pidas kinni tööseaduse vastu protesteeriva vigastatud meeleavaldaja
Politsei pidas kinni tööseaduse vastu protesteeriva vigastatud meeleavaldaja Foto: ALAIN JOCARD/AFP

Eiffeli torn on suletud ning transport kogu Prantsusmaal häiritud pärast seda, kui prantsuse politseil tekkis Pariisis kokkupõrge meeleavaldajatega.

Mitusada maskides streigil osalenut loopis politsei suunas erinevaid objekte, avaldades meelt uue prantsuse tööseaduse vastu kirjutab briti väljaanne the Guardian.

Meeleavaldused kasvasid täna, kui kogu rahvusvaheline tähelepanu on pööratud Prantsusmaale, kui EURO 2016 vöörustajale, mis on samuti raputanud politsei ja rivaalitsevate fännide vaheline vägivald.

Tööliste streigi tõttu on suletud Eiffeli torn ning häiritud on transport, mis mõjutab kümnete tuhandete jalgpallifännide liikumist Prantsusmaal.

Politsei arreteeris kuus inimest ja kaks inimest sai viga Pariisi rahutustes, kui protesteerijad võtsid tormijooksuga ehitusplatsi ja hakkasid loopima puitplaate märulipolitsei suunal.

Avaldatud piltidelt on näha meest, kelle peast tilgub verd samal ajal kui märulipolitsei teda sündmuspaigalt ära juhib.

Streik on juba mitmes viimase kuu aja jooksul, mis on tugevalt kahjustanud lennu- ja rongiliiklust, tekitanud kütuse defitsiidi ja matnud pealinna tänavad prügi alla.

«Olen käinud igal demonstratsioonil alates märtsist, sest tahan väärikat elu, mitte lihtsalt kuidagi ära elada,» ütles Aurelien Boukelmoune, 26-aastane tehnik Pariisist.

«Tahan, et reformid tühistataks, nii lihtne see ongi. Ainult siis see peatub [streik]. Valitsus peab enda pärast peatama selle seaduse, muidugi blokeerime kogu majanduse.»

Viimased protestid langesid kokku Prantsuse senati debatiga üle kavandatud muutuste tööseadusesse, mille toetajad kinnitavad, et seadus teeb tööturu paindlikumaks ja vähendab suurt tööpuudust, selle vastased aga ütlevad, et tegu on liiga ettevõtlusele orienteeritud muutusega.

President Francois Hollandi sotsialistlik valitsus avaldas lootust, et tänane protest jääb tööseaduse vastaste jaoks viimaseks. Philippe Martinez, CGT ametiühingu juht ennustab pigem «väga tugevat mobilisatsiooni».

Selle kuu lõpule on plaanitud veel kaks protesti päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles