Poola: Smolenski lennujuhid eksitasid piloote

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola siseminister Jerzy Miller (keskel) ja Smolenski lennuõnnetuse uurijad Miroslaw Grochowski (paremal) ja Maciej Lasek pressikonverentsil Varssavis.
Poola siseminister Jerzy Miller (keskel) ja Smolenski lennuõnnetuse uurijad Miroslaw Grochowski (paremal) ja Maciej Lasek pressikonverentsil Varssavis. Foto: SCANPIX

Vene lennuliiklusjuhid andsid mullu aprillis Smolenski lähedal tihedas udus alla kukkunud Poola presidendi lennuki pilootidele ekslikku infot, teatas täna Poola uurija.

Minutid enne seda, kui TU-154 koos president Lech Kaczynski ja veel 95 inimesega Smolenskis maanduma pidanuks, oli lennuk 130 meetrit liiga kõrgel ja 80 meetrit kursist kõrval, kuid Vene lennujuhid ütlesid, et nad on kursil ja ei palunud neil kurssi muuta, ütles Poola uurija Robert Benedict Varssavis AFP teatel.

Poola uurijad avaldasid täna salvestuse Vene lennujuhtide suhtlusest Tupolevi pilootidega. Poolakate väitel ilmneb sellest, et lennujuhid ei teavitanud meeskonda, et nad on kursist kõrvale kaldunud. Ühtlasi ei tohtinuks säärases tihedas udus ükski lennuk Smolenskis maanduda.

Poola ametnike sõnul oli samal päeval, 10. aprillil enne katastroofi ühel lennukil Smolenskis samuti ohtlik maandumine, ehkki see napilt õnnestus.

Teine Poola uurija Miroslaw Grochowski ütles, et see tohutu psühholoogiline surve sundis Vene lennujuhte tegema mitmeid vigu ja tõi kaasa selle, et nad ei andnud poolakate TU-154 meeskonnale piisavat infot.

Vene uurijad teatasid täna vastuseks, et avaldavad lähiajal lennujuhtide ja pilootide vahelise suhtluse täieliku transkriptsiooni.

Moskva on seni katastroofi ainsa süüna näinud Poola pilootide ebakompetentsust ja kõrgete ametiisikute survet vaatamata rasketele ilmaoludele maanduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles