FARC lõpetas Colombias uute võitlejate värbamise ja maksukogumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Juan Manuel Santos (vasakul) ja FARC-i liider Timoleon Jimenez (paremal) surumas kätt relvarahu allkirjastamise tseremoonial.
Colombia president Juan Manuel Santos (vasakul) ja FARC-i liider Timoleon Jimenez (paremal) surumas kätt relvarahu allkirjastamise tseremoonial. Foto: AP/Scanpix

Valitsusega rahuleppe suunas liikuv Colombia vasaksisside rühmitus FARC teatas, et on lõpetanud uute võitlejate värbamise ja raha nõudmise tsiviilelanikelt.

«Kolme kuu eest lõpetasime meeste ja naiste värbamise FARC-i ridadesse,» ütles rühmituse liider Timoleon Jimenez Colombia uudisteagentuuri Prensa Rural vahendusel.

«Ma andsin ka äsja FARC-i komanöridele korralduse lõpetada maksude kogumine seaduslikult majandustegevuselt piirkondades,» märkis ta usutluses.

See tähendab, et FARC-i võitlejad ei kogu enam makse nende kontrolli all olevate regioonide talupidajatelt ja ettevõtetelt.  

Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) on pidanud Colombia riigiga verist sissisõda 52 aastat.

Läinud kuul allkirjastasid pooled lõpliku relvarahu ja FARC-i desarmeerimise kokkuleppe, mis on võtmetähtsusega samm täieliku rahulepingu suunas.

Pooled teatasid teisipäeval rahukõnelustel Havannas tehtud uutest edusammudest, kuidas FARC lõpliku rahulepingu alusel Colombia poliitilisse ellu lõimida.

Colombia konflikt algas 1960. aastatel ülestõusuna maapiirkondades. Võitlusse sekkusid mitmed vasak- ja parempoolsed relvarühmitused ja narkojõugud.

Konfliktis on ühtekokku hukkunud umbkaudu 260 000 inimest, 45 000 jäänud kadunuks ja ligi seitse miljonit on pidanud oma kodudest lahkuma.

Läinud nädalal saabusid Colombiasse ÜRO esindajad vaatlema umbes 7000 FARC-i sissi demobiliseerist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles