USA hoiatas Venemaad ja Süüriat (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Townsend (vasakul) ja kaitseminister Ashton Carter.
Stephen Townsend (vasakul) ja kaitseminister Ashton Carter. Foto: Sipa USA/ScanPix

Uus USA väejuht Süürias, kindralleitnant Stephen Townsend hoiatas Venemaad ja Süüriat ning lubas oma sõdureid kaitsta juhul, kui Süüria valitsusvägede sõjalennukid ja suurtükid peaksid uuesti ründama alasid, kus paiknevad USA väed, vahendab CNN.

«Me oleme Venemaad oma positsioonidest informeerinud, nemad on enda sõnul teabe ka Süüriale edastanud. Ma ütlen lihtsalt seda, et oleme ohu korral valmis end kaitsma,» lausus Townsend CNNile.

Townsend on esimene kõrge USA ametnik, kes on öelnud, et ohu korral võidakse Süüria õhuväe suhtes vajalikke samme ette võtta.

Sel nädalal juhtimise üle võtnud Townsendi kommentaarid on seotud neljapäeval Põhja-Süürias toimunud intsidendiga, kus president Bashar al-Assad andis õhuväele korralduse rünnata territooriumit, mille lähedal paiknesid USA erivägede üksused.

USA sõdurid pidid rünnaku tõttu kiirelt positsiooni vahetama ning patrullinud USA lennukid olid kõrgendatud valmisolekus.

Townsend ütles CNNile antud intervjuus ka, et plaanib terrorirühmitust Islamiriik (ISIS) veelgi survestada ning seadis ambitsioonika eesmärgi, mille kohaselt loodetakse ISIS Süürias ja Iraagis järgmise aasta jooksul hävitada.

Hävitamise all pidas väejuht silmas kalifaadi territooriumi kontrolli alla võtmist ja ISISe linnadest välja tõrjumist.

«Ma tahan näha neid surnuna või kõrbesse põgenemas, kus nad kujutavad endast märkimisväärselt väiksemat ohtu,» lausus Townsend.

Väejuhi sõnul on Abu Bakr al-Baghdadi endiselt ISISe juhtimise eest vastutav, aga Baghdadile ja teistele terroriorganisatsiooni juhtfiguuridele käib pidev inimjaht.

USA andmete kohaselt paiknevad ISISe kõrgemad juhid Raqqa linnas ja selle lähedal, mida terroristid on oma pealinnaks nimetanud. Townsendi sõnul on võimalik, et USA vägede poolt treenitud kohalikud võitlejad ja kurdid võivad lähinädalatel alustada pealetungi Raqqa linnale.  

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles