Moslemid põletasid Indoneesias kirikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia moslemid palvetamas
Indoneesia moslemid palvetamas Foto: SCANPIX

Moslemijõuk põletas täna Indoneesias kirikuid ja pidas maha võitluse politseiga, et nõuda surmanuhtlust ühele kristlasest mehele, kes sai hakkama islami jumalateotusega.

Uus usust ajendatud kuritegu toimus vaid kaks päeva pärast seda, kui üks moslemite lintšimisjõuk tappis ühe islamisekti kolm liiget, vahendab AFP.

Nüüd pandi põlema kaks kirikut, kuna kohalikud olid vihased, et 58-aastae Antonius Bawengan mõisteti vangi.

Ühe Kesk-Java linna kohus mõistis mehe viieks aastaks vangi, mis on islami solvamise eest antav maksimaalne karistust Indoneesias. 1500 protestijat nõudsid surmanuhtlust või mehe väljaandmist inimestele. Ühtlasi visati politseid kividega. Politsei vastas pisargaasi ja hoiatuslaskudega õhku. Üks politseiauto pandi põlema.

Kohtu ees karjuti «tapa, tapa» ja kirikute ees «põle, põle».

Inimõigusteorganisatsioon mõistis hukka pühapäevased tapatalgud Ahmadiyah moslemisektis Lääne-Javal ja nõudis põhjalikku uurimist.

«Indoneesia on tolerantne riik, mis peaks olema ebatolerantsem äärmusrühmituste suhtes,» sõnas USA rahvusvahelise usuvabaduse komisjoni esimees Leonard Leo Washingtonis. «On aeg, et Indoneesia valitsus paneks nad vastutama vägivalla ja viha eest, mida nad levitavad.»

Pühapäevasest intsidendist avaldati ka šokeeriv video, kus äärmuslased matšeetede, keppide ja kividega oma ohvreid ründavad ning karjuvad «Allahu Akbar» (Jumal on võimsaim). Inimesed peksti surnuks ja ka pärast surma jätkasid äärmuslased politseinike silme all surnukehade peksmist.

Kolm sekti liiget said surma ning viis tõsiseid vigastusi. Kaks on kadunud.

Ahmadiyah sekt erineb teistest islami versioonidest, kuna usuvad, et viimane prohvet polnud mitte Mohammed vaid Mirza Ghulam Ahmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles