Uurijad: rünnaku Süüria abikonvoile korraldas Venemaa (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks esmaspäevases rünnakus hävinud veokitest.
Üks esmaspäevases rünnakus hävinud veokitest. Foto: AP/Scanpix

Sõltumatud uurijad väidavad, et sel nädalal Süürias 20 humanitaarabiveokit hävitanud õhurünnaku jäänustest leitud detailid klapivad Venemaal toodetud varustusega.

Suurbritannias baseeruv kodanikuajakirjanduse organisatsioon Bellingcat teatas, et maailmas ringlevatel päästetöötajate fotodel sündmuspaigast on selgelt näha sabaosa OFAB 250-270 nime kandvast kõrge plahvatusjõuga kildpommist. Viimast ei kasuta mitte ükski NATO riikide sõjavägede lennukitest, samuti ka mitte Ameerika Ühendriikide Predator-droonid – küll aga Süüria presidenti Bashar al-Assadi toetavad Vene lennumasinad.

Nii Süüria kui Venemaa on eitanud, et nemad seisavad esmaspäeval toimunud ja kaheksateist tekke, toitu ja meditsiinivarustust vedanud veokit hävitanud õhulöögi taga. Selle asemel on Moskva süüdistanud mässulisi, kelle mortiiriga varustatud autot olevat piirkonnas nähtud.

Venemaa enda sõltumatud uurijad on aga selle versiooni ümber lükanud. Uurijate sõnul oli Moskva poolt süüdistav auto piirkonnas mitu tundi enne rünnakut ning sündmuskohast kuue kilomeetri kaugusel. Pealegi langesid pealtnägijate sõnul pommid otse taevast, ka toimuvast tehtud videol võib kuulda lennukihääli.

USA luure teatas, et nende andmete järgi viibis rünnaku toimumise ajal minuti jooksul läheduses kaks Vene ründelennukit Su-24. Teine allikas kõneles Wall Street Journalile, et tunnistajad nägid nende õhkutõusu lähedalolevast Vene baasist.

Mitmed Vene blogijad on Bellingcati versiooni vaidlustanud. Väidetud on, et pommijupid ei pruugi tingimata pärineda samast rünnakust, need on sinna meelega paigutatud või on fotoülesvõtted võltsitud. «Nende loogika järgi on iga kobarpomm, tünnipomm, keemiarünnak või massihukkamine Süürias aktivistide poolt lavastatud, et lääneriikide meediat lollitada,» kommenteeris Bellingcati asutaja Eliot Higgins.

Venemaa ja Süüria kaitseministeeriumid keeldusid kohestest kommentaaridest. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles