Prantsuse konservatiivid valisid presidendikandidaadiks Filloni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francois Fillon.
Francois Fillon. Foto: PHILIPPE WOJAZER/REUTERS

Prantsuse konservatiivid valisid pühapäeval järgmise aasta presidendivalimiste kandidaadiks Francois Filloni, selgus esialgsetest valimistulemustest.

Kui kokku oli loetud pea kõik hääled, siis oli Fillon kogunud 66,5 protsendilise toetuse. Filloni vastaskandidaat Alain Juppé tunnistas juba valimiskaotust ja soovis rivaalile õnne.

Fillon ütles pühapäeva õhtul toetajatele, et valimistulemus näitas kutset tegudele ja lubas ühendada kõik parempoolsed jõud.

«Prantsusmaa soovib tõde ja Prantsusmaa soovib tegusid,» ütles Fillon juubeldavatele toetajatele. «Ma luban kaasata kõik, kes tahavad oma riiki teenida,» lisas Fillon.

Nädal tagasi peetud esimeses voorus edastas 62-aastane Fillon samuti kindlalt Juppéd (71) ja ekspresident Nicolas Sarkozy'd, kes pudenes konkurentsist.

Vabariiklaste presidendikandidaati peetakse valitsevate sotsialistide ebapopulaarsuse tõttu kindlaks teise vooru pääsejaks aprillis ja mais peetavatel presidendivalimistel. Seal tuleb tal ilmselt kokku minna paremäärmusliku Rahvusrinde (FN) kandidaadi Marine Le Peniga.

Ametisolev sotsialistist president François Hollande on lubanud teatada kandideerimisotsusest lähinädalail. President on öelnud, et taotleb teist ametiaega vaid juhul, kui tal õnnestub tunduvalt vähendada tööpuudust.

Fillon oli peaminister 2007.- 2012. aastal Sarkozy valitsuses, Juppé aastatel 1995-97, kui presidendiks oli Jacques Chirac

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles