Trump ütles end austavat Putinit (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Vladimir Putin.
Donald Trump ja Vladimir Putin. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump on tõrjunud kõik üleskutsed võtta karmim hoiak Venemaa suhtes, omistamata tähtsust poliitilistele mõrvadele selles riigis ning Moskva invasioonile Ukrainas.

Kaks nädalat ametis olnud Trump ei ole näidanud üles mingeid märke alistumisest tema enda erakonnast lähtuvatele nõudmistele distantseerida ennast president Vladimir Putinist.

«Ma austan teda. Ma austan paljusid inimesi, kuid see ei tähenda, et ma nendega läbi saan,» lausus Trump pühapäeval eetrisse minevas usutluses Fox Newsile.

Trumpil tuli vastata ka küsimusele Putini väidetavatest seostest ajakirjanike ja teisitimõtlejate kohtuvälise tapmisega. «Seal on palju tapjaid. Meil on palju tapjaid,» märkis ta.

«Kas arvate, et meie riik on nõnda süütu,» küsis ta retooriliselt.

USA endine suursaadik Venemaal ja president Barack Obama eksnõunik Michael McFaul nimetas Trumpi kommentaare tülgastavaks.

«See kõlbeline võrdusmärk, mida Trump jätkuvalt USA ja Venemaa vahele tõmbab on tülgastav ja ebatäpne,» kirjutas ta Twitteris.

Ka peavoolu vabariiklased on korduvalt suurema mõjuta ärgitanud Trumpi end Putinist distantseerima.

Kogu valimiskampaania ajal keeldus Trump Venemaa liidrit kritiseerimast, öeldes, et paremad suhted Kremliga on Ühendriikide rahvuslikes huvides.

Uus president on kutsunud üles koostööle Venemaaga võitluses Islamiriigiga Süürias, kuhu Moskva on viinud lennukeid, mereväealuseid ja sõdureid Bashar al-Assadi režiimi toetuseks.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles