Tillerson: Põhja-Korea takistamise püüded on ebaõnnestunud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rex Tillerson.
Rex Tillerson. Foto: CHRIS KLEPONIS/AFP/SCANPIX

Kakskümmend aastat kestnud püüded peatada Põhja-Korea tuumaambitsioone ei ole tulemust andnud ja nüüd on vaja uut lähenemist, ütles USA välisminister Rex Tillerson neljapäeval Tokyos.

«Ma arvan, et on tähtis tunnistada, et viimase 20 aasta poliitilised ja diplomaatilised jõupingutused Põhja-Korea saamiseks tuumavabaks on ebaõnnestunud,» ütles Tillerson ühisel pressikonverentsil oma Jaapani kolleegi Fumio Kishidaga.

«Üha kasvava ohuga silmitsi olles on selge, et vaja on uut lähenemist,» lisas ta.

USA välisminister lausus samas lepitavalt, et Põhja-Koreal ja selle rahval pole Ühendriikidelt ja piirkondlikelt naabritelt midagi karta, sest nad tahavad Põhja-Koreaga rahus elada.

Tillerson kordas USA pikaajalist nõudmist, et viis tuumakatsetust korraldanud Põhja-Korea loobuks oma tuuma- ja raketiprogrammidest ning hoiduks edasistest provokatsioonidest.

USA välisminister lausus, et tema Aasia-visiidi eesmärk on «vahetada mõtteid uue lähenemise üle».

Ühendriikide presidendi Donald Trumpi valitsuse liikmed on öelnud, et riigipea tahab kaaluda kõiki valikuvõimalusi, muuhulgas sõjalisi, Pyongyangi tuumaprogrammi peatamiseks enne seda, kui stalinistlikul riigil õnnestub välja töötada tuumakandevõimega mandritevaheline ballistiline rakett (ICBM).

Tillerson alustas oma ametiaja esimest Aasia ringsõitu Jaapanis. Ta peab kõnelusi ka peaminister Shinzo Abega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles