Žirinovski tühistaks Obama Nobeli rahupreemia

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa liider Muammar Gadaffi ja USa president Barack Obama 2009. aastal Itaalia linnas L´Aquilas toimunud G8 kohtumisel.
Liibüa liider Muammar Gadaffi ja USa president Barack Obama 2009. aastal Itaalia linnas L´Aquilas toimunud G8 kohtumisel. Foto: SCANPIX

Venemaa liberaaldemokraatliku partei (LDPR) liider ja riigiduuma asespiiker Vladimir Žirinovski tühistaks USA presidendile Barack Obamale kahe aasta eest antud Nobeli rahupreemia.

Skandaalse mainega ja julgete väljaütlemistega tuntust kogunud liberaaldemokraatide juht pöördus partei kinnitusel Nobeli komitee poole kirjaliku kaebusega, milles nõudis Ühendriikide presidendile antud maineka rahupreemia tühistamist, vahendas RIA Novosti.

«Olukord Liibüas on järjekordne näide NATO vägede ja eriti USA šokeerivast agressioonist. See on selge näide koloniaalpoliitikast,» kritiseeris Žirinovski. «Taas sekkutakse julmalt iseseisva riigi siseasjadesse. Sellel on ainult üks eesmärk: haarata kontroll Liibüa nafta ja režiimi üle, säästmata liibüa rahvast.»

Varem kutsus Žirinovkski islamimaasid üles toetama Liibüat üle 41 aasta juhtinud kolonel Muammar Gaddafit, kelle viivitamatut tagasiastumist on Obama nõudnud. Ka saatis Žirinovski kirja NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile, milles nõudis sõjaliste operatsioonide kohest peatamist Liibüas, kuigi allianss pole jõudnud üksmeelele selles, kas konflikti sekkuda.

Nobeli komitee andis Obamale rahupreemia rahvusvahelises diplomaatias tehtud jõupingutuste eest ning panuse eest ülemaailmse rahu ja koostöö arengusse. Toonane otsus üllatas kogu maailma, seejuures võitjat ennastki.

Rahupreemia üleandmisel toimunud pidulikul tseremoonial märkis Obama, et sõda on rahu tagamisel mõnikord vajalik. «On aegu, mil riigid - üksikult või üheskoos - leiavad, et jõu kasutamine pole üksnes vajalik, vaid ka moraalselt õigustatud,» ütles Obama kaks aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles