Teismeline džihadist Taanis: ISIS oli põnev (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe lipp.
ISISe lipp. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Taanis süüdistatakse 17-aastast tüdrukut terrorirünnakute kavandamises kahe kooli vastu, vahendab The Local.

sestsaadik vahi all. Tema kodust leiti hulk erinevaid pommivalmistamismaterjale ja kiri, mis viitas plaanile korraldada rünnak.

Kohtus ütles tüdruk, et ISISe vastu tekkis tal huvi, sest äärmusrühmitus tundus huvitav. Ta otsis kontakti erinevate ISISe liikmetega sotsiaalmeedias.

Oma teguviisi ja plaane seletas tüdruk sooviga olla teistest erinev ja teha midagi põnevat.

Islamiusku astus teismeline 2015. aasta oktoobris. Ta on esimene naissoost isik Taanis, keda süüdistatakse terrorismis.

Ühel hetkel hakkas tüdruk kasutama 2015. aasta veebruaris Kopenhaagenis rünnaku toime pannud Omar Abdel Hamid al-Husseini nime. «Pidasin teda päris lahedaks, seepärast hakkasin ta nime kasutama,» ütles ta läinud nädalal kohtus.

Vahi all viibides kirjutas tüdruk pikki lugusid, mis olid osaliselt välja mõeldud ja osaliselt tõesed. Loo keskseks tegelaseks oli teismeline ise. «Vürtsitasin lugusid veidi, et neid põnevamaks teha,» ütles ta kohtus, kus tema lugusid kasutatakse tõendusmaterjalina.

Läinud aasta juulis pussitas tüdruk vahi all viibides klaasitükiga üht kordnikku. Päev varem oli ta sama isikuga oma usku arutanud ja küsinud erinevatelt töötajatelt, kas nad on kristlased. «Kui vastus oli jah, või ateist, said neist mu vaenlased,» kirjutas ta

Otsus langetatakse tema üle järgmisel kuul. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles