Prantslaste Mistral jõudis Põhja-Koread hirmutama (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mistral Sasebo sadamas.
Mistral Sasebo sadamas. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsusmaa läkitas Jaapanisse Sasebo sadamasse oma helikopterikandja Mistral, mis võtab järgmisel kuul osa ühisõppustest koos Jaapani, Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia alustega.

Manöövrid toimuvad Ameerikale kuuluvate Guami saarte lähistel. Harjutatakse dessanti Tokyost ligi 2500 kilomeetrit lõunasse jäävale Tiniani saarele. Ligi 700 sõdurit kaasavad harjutused olid planeeritud juba enne tänast Põhja-Korea ebaõnnestunud raketikatsetust, mis oli alates märtsist järjekorras juba neljas.

Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix Foto: STAFF/REUTERS

Lisaks Põhja-Korea käitumisele nähakse manöövrite taga soovi ohjeldada aktiivselt oma mereväge suurendavat Hiinat, mis lasi sel kuul vette oma esimese täismahus iseehitatud lennukikandja Shandong. Piirkonnas on ka Prantsusmaale kuuluvaid saari – näiteks Uus-Kaledoonia ja Prantsuse Polüneesia.

Mistrali pardale mahub 35 helikopterit ja neli maabumisalust, lisaks veel mitusada sõdurit. Samasse klassi kuuluvaid laevu soovis omale osta ka Venemaa, kuid tehing jäi viimasele kehtestatud sanktsioonide tõttu ära. Laev kuulub Prantsusmaa löögijõudu «Jeanne D`Arc», mille eesmärk on kaitseminiseerumi teatel toetada riigi diplomaatiat.

Jaapani mereväelased laeva tervitamas. Foto: Reuters/Scanpix
Jaapani mereväelased laeva tervitamas. Foto: Reuters/Scanpix Foto: STAFF/REUTERS

Mistral jääb Sasebosse kuni viienda maini. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles