Radarisüsteem ärritab Hiinat

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
THAAD-süsteemi vastane meeleavaldus Lõuna-Koreas.
THAAD-süsteemi vastane meeleavaldus Lõuna-Koreas. Foto: LEE JIN-MAN/AP/SCANPIX

Alates sellest, kui Ameerika Ühendriigid  möödunud aastal Korea poolsaarele raketitõrjesüsteemi paigutamisest teatasid, on Hiina avaldanud valju protesti, kuna näeb Põhja-Korea heidutuseks mõeldud THAADis ohtu oma huvidele.

«Oleks soovitatav, kui järgmine Lõuna-Korea president vastaks Hiina ettepanekutele dialoogi jätkata – Pyongyang peatab oma tuumaprogrammi vastuseks selle, et USA ja Lõuna-Korea lõpetavad sõjaväeõppused. Veelgi enam, demonstreerimaks valmidust pingeid leevendada, peaks Soul lõpetama ka THAAD-süsteemi paigutamise, mis on osutunud Pyongyangi tuuma- ja raketikatsetuste peatamisel kasutuks,» teatas Hiina ametlik uudisteagentuur Xinhua eile.

Ehkki USA ametnikud on öelnud, et süsteemi ei kasutata rünnaku eesmärgil ning see on mõeldud kaitsma Lõuna-Koread ja Jaapanit Põhja-Korea võimaliku agressiooni eest, on Peking siiski marus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles