Genfi kõnelused lõppesid Venemaa ja Gruusia kohtumiseta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Genfis.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Genfis. Foto: AP / Scanpix

Gruusia president Mihheil Saakašvili kinnitas, et Venemaa saadikud lahkusid Genfis peetavatelt kõnelustelt, kus arutatakse separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tulevikku.


«Venemaa lahkus just Genfi kõnelustelt... mis põhimõtteliselt tähendab seda, et Venemaal pole antud hetkel mingit huvi mis tahes diplomaatilise protsessi vastu,» ütles Saakašvili Brüsselis ajakirjanikele, vahendas Reuters.

Euroopa Liidu esindaja Pierre Morel kinnitas AFP-le, et Gruusia konflikti reguleerimiskõnelused on lükatud «protseduuriliste raskuste» tõttu edasi novembrisse.

Kui varem olid poliitikud ja diplomaadid Gruusia ja Venemaa saadikute kohtumise osas üsna optimistlikult meelestatud ja lootsid, et pooli õnnestub dialoogi abil lepitada, siis tegelikkuses kõnelusi ei toimunud.

Gruusia delegatsiooni liikme kinnitusel ei osalenud Venemaa esindajad plenaaristungil, millest Venemaa ja Gruusia kõrval võtavad osa ka ÜRO ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad, Euroopa Liidu liikmesriigid ning USA.

Separatistliku Abhaasia välisminister Sergei Šamba kinnitas ajakirjanikele, et peeti kaks läbirääkimiste vooru. Ühest võtsid osa Venemaa ja Abhaasia esindajad ja teisest Gruusia saadikud. Šamba sõnul ei leidnud nad põhjust Gruusia esindajatega kohtuda, sest Abhaasiat ei rahulda nende staatus läbirääkimistel.

Kuigi kohtumisele on kaasatud ka separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia de facto juhtkonna esindajad, puudub neil otsustusprotsessis sõnaõigus. See on ärritanud ka Venemaad, mille esindajad nõuavad, et separatistid saaksid võrdselt teiste riikidega otsustusprotsessis osaleda ja on ähvardanud seetõttu ka kõnelustelt lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles