Merkeli hinnangul on Saksamaa ja Prantsusmaa suhetes käimas uus algus (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa kantsler Angela Merkel
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa kantsler Angela Merkel Foto: HANDOUT/REUTERS

Prantsuse president Emmanuel Macron kohtus esmaspäeva õhtul Berliinis Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Tegemist on pühapäeval ametisse vannutatud Macroni esimese välisvisiidi ja esimese tööpäevaga. Prantsuse liidrid teevad reeglina oma esimese välisvisiidi Saksamaale.

Merkel ja Macron avaldasid esmaspäevasel kohtumisel Berliinis muu hulgas arvamust, et Euroopa Liidu leppeid on võimalik muuta, kui see vajalikuks peaks osutuma.

«Saksa on valmis lepingut muutma, kui selles on mõtet,» ütles Merkel. Macron lisas, et nendes asjades ei tohiks tabusid olla.

Merkeli hinnangul on Saksamaa ja Prantsusmaa suhetes käimas uus algus, mille käigus on võimalik Euroopa rahvaste elu paremaks muuta.

«Euroopal saab ainult siis hästi minna, kui seal on tugev Prantsusmaa ja sellesse ma luban omalt poolt panustada,» ütles Merkel.

Macron kutsus Euroopas üles ajaloolistele muutustele, et populismile ja kriisidele oleks võimalik tõhusalt vastu astuda.

«On olemas üksmeel selles, et me ei saa lähitulevikus keskenduda vaid Suurbritannia lahkumisele Euroopa Liidust, vaid eelkõige on vajalik tähelepanu suunata sellele, kuidas me saame tõhustada ja süvendada koostööd euroala kriiside vastu kaitsmisel,» sõnas Merkel.

Macron lisas, et ei toeta vanade võlgade kustutamist euroala riikide vahel, kuid on valmis kaaluma tulevaste koormuste jagamist. Saksamaa on järsult võlgade kustutamise vastu.

Macron on varem rõhutanud, et üheks tema ambitsiooniks on edendada Euroopa integratsiooni ja ELi reformimist.

Macron nimetas varem päeval Prantsusmaa peaministriks parempoolse erakonna Vabariiklased parlamendisaadiku Édouard Philippe'i. Le Havre'i sadamalinna meeri Philippe'i saamises peaministriks nähakse Macroni püüet tõmmata rohkem mõõdukaid poliitikuid oma erakonda La République en Marche.

Macron lubas pühapäeval ametisse astumisel peetud kõnes võidelda autoritaarsuse ja terrorismi ning migratsioonikriisi vastu. Macroni sõnul on tema prioriteetideks ka võitlus «kapitalismi liialduste» ja kliimamuutuse vastu. Macron lubas ühtlasi jätkata reformidega Prantsuse majanduses ruumi tegemiseks ning näha vaeva Euroopa Liidu «efektiivsemaks ja demokraatlikumaks» muutmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles