Euroopa Rahvapartei liidrid soovivad idapoliitikat arendada

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi ja Saksa kantsler Angela Merkel Euroopa Rahvapartei kohtumisel.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi ja Saksa kantsler Angela Merkel Euroopa Rahvapartei kohtumisel. Foto: Reuters / Scanpix

Eile Brüsselis peetud Euroopa Rahvapartei juhtide tippkohtumisel esitati plaan, mille kohaselt soovitakse järgmisel kohtumisel

arutada, kuidas oleks Euroopa uusi naabreid võimalik kiiremini Euroopaga integreerida ehk nn. uut idapoliitikat arendada.

Seekordsel kohtumisel osalesid teiste seas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ning paljude Euroopa maade riigipead ja peaministrid, teatas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Eestit esindas IRLi juht Mart Laar.

Tippkohtumisel arutati Venemaa agressiooni järel Gruusias ning Ukrainas tekkinud olukorda, kohal olid ka president Mihhail Saakašvili ning Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.

Laari sõnul oli Euroopa Rahvapartei Venemaa rünnaku juba kohe selle toimumise järel hukka mõistnud. Nüüd avaldati jätkuvat rahulolematust Venemaa käitumise üle, kes partei hinnangul ikkagi ei täida iseenda poolt alla kirjutatud rahulepingut.

Teiseks peamiseks küsimuseks oli ülemaailmne finantskriis ning sellest ülesaamise võimalused. Tippkohtumisel toetati üsna üksmeelselt euroliidu meetmeid kriisist ülesaamiseks. Samas juhiti tähelepanu, et kriis pole veel möödas. Kohtumisel osalenute hinnangul tõuseb majanduse elavdamine ning uute töökohtade loomine Euroopa üheks suurimaks väljakutseks.

Euroopa Rahvapartei ühendab Euroopa kristlik-demokraatlikke ja konservatiivseid erakondi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles