Burundi põgenikud naasevad kodudesse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi põgenikud.
Burundi põgenikud. Foto: Reuters / Scanpix

Üle 80 000 Aafrika idaosas asuva väikeriigi Burundi põgenikku on sel aastal naasnud naaberriigist Tansaaniast oma kodudesse.


ÜRO põgenikeorganisatsiooni UNHCRi esindaja Andreas Kirchofi kinnitusel on sel aastal oma Burundis asuvatesse kodudesse tagasi pöördunud 80 565 inimest, kes põgenesid riigist 90ndatel toimunud kodusõja eest, vahendas AFP.

«Me võime sel aastal võrreldes 2007. aastaga rääkida ulatuslikust põgenike tagasipöördumisest, sest 80 000 kodumaale naasnud põgenikku on juba praegu kaks korda rohkem,» ütles Kirchof.

Tansaania on endiselt koduks hinnanguliselt 70 000 Burundist pärit isikule, kes kartsid Rwanda genotsiidi kordumist Burundis ja peaksid kodudesse tagasi pöörduma juba sel või järgmisel aastal. 170 000 Burundist pärit isikut on aga võtnud Tansaania kodakondsuse.

Aastakümneid kestnud Aafrika südameks kutsutud Burundi kodusõjas hukkus vähemalt 300 000 inimest.

Burundis elab hinnanguliselt kaheksa miljonit inimest, kellest üle 80 protsendi on sisserännanud hutud. Etnilise vähemuse moodustavad tutsid ja pügmeed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles