Iraan ja USA kompavad Süürias punast joont

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Issa küla lähedal USA väljaõppe saanud korrakaitsejõud, mis peagi Raqqasse paigutatakse.
Ain Issa küla lähedal USA väljaõppe saanud korrakaitsejõud, mis peagi Raqqasse paigutatakse. Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS/Scanpix

Kuuendat aastat kestvas Süüria konfliktis ei käi mäng enam Islamiriigi alistamisele – võtmeküsimus on hoopis selles, kes pärib maa. Praegu on tugev kandidaat Iraan, kelle domineerimine piirkonnas Ameerika Ühendriike ei rõõmusta. See omakorda mõjutab koalitsioonivägede ning Venemaa ja Iraani toetatud režiimi tegevust lahinguväljal.

18. juunil tulistas USA Ar-Raqqah' provintsis alla Süüria valitsusvägede lennuki, mis oli hoolimata hoiatusest pommitanud koalitsioonivägede poolel võitlevate Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) üksust. Tegu oli esimese korraga kodusõja algusest 2011. aastal, mil Ühendriigid on rünnanud Süüria õhuväge.

Kaks päeva hiljem lasid Ühendriikide väed Süüria, Iraagi ja Jordaania piiri lähedal alla teise Iraani relvastatud drooni 12 päeva jooksul. Intsident toimus piirkonnas, kus ameeriklased koolitavad Islamiriigi (ISIS) vastaseid võitlejaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles