Tabati Mehhiko massimõrva peamine kahtlusalune

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massihaudadesse maeti ilmselt narkovägivalla ohvrid.
Massihaudadesse maeti ilmselt narkovägivalla ohvrid. Foto: SCANPIX

Mehhiko armee kinnitusel tabasid nad peamise kahtlusaluse, kellele pannakse süüks rohkem kui 200 inimese röövimist, tapmist ja nende surnukehade matmist.

Omar Martin Estrada, keda tuntakse ka kui El Kilod, on Zetase narkokartelli kohalik liider. Estrada juhitud kriminaalne rühmitus tegutseb peamiselt USA piiriäärses Tamaulipase osariigis, mille territooriumilt avastati hiljuti mitu massihauda, kust leiti vähemalt 145 inimese säilmed, vahendas BBC.

Estrada tabamiseni viiva vihje eest pakkusid võimud 1,2 miljoni dollari suurust preemiat, kuid pole teada, kas see ka välja makstakse. Lisaks sel kuul leitud ohvritele kahtlustatakse Estradat veel 72 Lõuna- ja Kesk-Ameerika päritolu immigrandi tapmises. Ka nende ohvrite surnukehad leiti mullu samast piirkonnast.

Julgeolekujõud pidasid juhtunuga seoses lisaks Estradale kinni veel viis isikut. Juba varasemast viibib vahi all vähemalt 16 Zetase jõugu liiget, keda kahtlustakse seotuses massimõrvaga. Samuti on võimud üle kuulanud 16 kohalikku politseiametnikku, keda kahtlustatakse süüaluste kaitsmises.

Tapatöö motiiv on endiselt ebaselge. Vägivalla poolest kurikuulsas Tamaulipase osariigis on käinud aga aastaid Zetase ja Gulfi narkokartellide vaheline võitlus ning ühe spekulatsiooni kohaselt tapsid jõugu liikmed mehed, kes keeldusid nende ridadega ühinemast.

Mehhiko president Felipe Calderon alustas sõjaväe abiga võitlust riigi võimsate narkokartellide vastu pärast võimule tulemist 2006. aasta lõpus. Narkokuritegevusega on saadetud võitlema üle 50 000 korrakaitsja, sõjaväelase ja föderaalagendi.

Soovitud edu võitluses narkokuritegevusega pole toonud ka politseinikest vähem korrumpeerunuks peetavate sõdurite ja föderaalagentide kaasamine, sest narkojõukude kokkupõrked nõuavad üha enam uusi ohvreid. Enamik narkokartellide toime pandud kuritegusid jääb aga lahendamata politsei ja ametnike korrumpeerituse tõttu.

Arveteklaarimistes on enam kui nelja aasta jooksul hukkunud nüüdseks umbes 35 000 inimest, eriti suur on ohvrite arv USA piiriäärsetel aladel, kus hukkunute sekka satub üha rohkem süütuid kõrvalisi isikuid.

Mullu hukkus narkokuritegevusega seotud rünnakutes 15 237 inimest, mis on viie sõja-aasta kõrgeim näitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles