Poola tõrjus EL-i süüdistusi kohtureformi aadressil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusevastane meeleavaldus Poolas
Valitsusevastane meeleavaldus Poolas Foto: Scanpix/Pacific Press/Sipa USA

Poola parempoolne valitsus tõrjus esmaspäeval Euroopa Liidu muret seoses vastuoluliste kohtureformidega, mis Brüsseli hinnangul õõnestavad kohtuvõimu iseseisvust.

Euroopa Komisjon andis Varssavile 26. juulini aega peatada seadusandlikud sammud, mis EL-i täitevorgani hinnangul kujutavad endast süsteemset ohtu õigusriigi põhimõtetele ja teavitada komisjoni meetmetest nende muutmiseks.

Kohtureformid tõid Poolas kaasa massilised meeleavaldused ning tekitasid kartusi õigusriigi põhimõtete järgimise osas.

Poola välisministeeriumi esmaspäevases avalduses on öeldud, et erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsuse seadusandlikud sammud, mille peaeesmärk on õigussüsteemi reformida, on igati kooskõlas Euroopa standarditega.

Euroopa Komisjon on väljendanud muu hulgas muret, et Poola justiitsminister saab õiguse meelevaldselt pikendada pensionieani jõudnud kohtunike mandaati ning nimetada ja vallandada kohtute eeistujaid.

Muude murede seas oli ka sooline diskrimineerimine, sest naiskohtunike pensionieaks on määratud uue seadusega 60 ja meeskohtunikele 65 eluaastat.

Varssavi vastas sellele, et kõnealused reformid vastavad ühiskonnas aastate jooksul kasvanud ootustele ja seetõttu on komisjoni kahtlused alusetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles