Tai ja Kambodža sõlmisid relvarahu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai sõjaväelased Tai-Kambodža piiri lähedal.
Tai sõjaväelased Tai-Kambodža piiri lähedal. Foto: SCANPIX

Nädalapäevad piiril tulevahetust pidanud Tai ja Kambodža sõlmisid taas relvarahu, mis analüütikute hinnangul on siiski väga habras.

Reedel vaidlusalusel piiril lahvatanud pinged nõudsid vähemalt kuue Tai ja kaheksa Kambodža sõduri elu. Tai võimude kinnitusel sai surma ka üks tsiviilisik. Lisaks pidid 75 000 tsiviilisikut mõlemalt poolelt oma kodudest lahkuma, vahendas uudistevõrk AFP.

Tai peaministri Abhisit Vejjajiva sõnul on relvarahu sõlmimine hea märk, kuid valitsusjuht lisas samas, et Kambodža on piirkonda viinud lisajõude. «Me peame ootama, et näha, kas jõutud on tõelise rahuni,» lausus valitsusjuht.

«Väed on endiselt valvel, kuna me ei usalda neid veel,» lisas Kambodža sõjaväekomandör Suos Socheat.

Mõlema riigi võimud nõustusid piirialale lubama Indoneesia vaatlejaid. Ka veebruaris sõlmisid Tai ja Kambodža Indoneesia vahendusel relvarahu, mis püsis kuni 22. aprillini, mil markeerimata piiril puhkes tulevahetus, mille alustamises süüdistasid mõlemad riigid teineteist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles