Maylt nõutakse salajase Brexiti-dokumendi avaldamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: TOLGA AKMEN/AFP/Scanpix

Briti peaministrilt Theresa Maylt nõutakse salajase Brexiti-peatamise dokumendi avaldamist. 

Briti infovabaduse agentuur saatis peaministrile palve avaldada dokument, mis kirjeldab, kuidas britid saaksid Brexiti igal ajal peatada. Arvatakse, et dokumendis seisab, et parlament saaks enne 2019. aasta märtsi Brexiti peatada, kui parlamendiliikmed näevad muutust rahva arvamuses. 

Palve esitati ajal, mil hirm katastroofiliste Brexiti-kõneluste eest kasvab.

Valitsus on nüüdseks samas korduvalt kinnitanud, et Brexitit enam peatada pole võimalik ja parlamendiliikmed peavad valima läbiräägitava leppe alusel lahkumise või leppeta lahkumise vahel.

Suurbritannia hääletas EList lahkumise poolt 2016. aasta juunis ja Briti peaminister Theresa May edastas ELile ametliku lahkumisteate 29. märtsil. Samm pani tiksuma kaheaastase protsessi kella, mis tähendab, et brittide ja ELi lahutus peaks jõustuma 2019. aasta 29. märtsiks.

Läbirääkimised Brüsseliga algasid juunis ja neil keskendutakse kolmele põhimurele – Brexiti nn lahutusarve, ELi kodanike õigused ja Iirimaa piiriküsimus. ELi liidrid peavad nõustuma, et antud teemadel on piisavalt edasi liigutud enne, kui asutakse arutama majandussuhteid.

London tahab, et läbirääkimised lahkumisjärgsete kaubandussuhete üle algaksid tippkohtumisel oktoobris, kuid seda ei peeta tõenäoliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles