Tillerson: läbirääkimised Pyongyangiga jätkuvad esimese pommini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide hävitajad Korea poolsaarel.
Ühendriikide hävitajad Korea poolsaarel. Foto: STEVEN SCHNEIDER/AFP/Scanpix

Ühendriikide välisminister Rex Tillerson kinnitas eile, et üritused leida Põhja-Korea küsimusele diplomaatiline lahendus jätkuvad hoolimata vaidlustest mõlemal pool Vaikset ookeani, vahendab CNN. 

«Need diplomaatilised pingutused jätkuvad esimese pommi kukkumiseni,» ütles Tillerson. Avalduse tegi ta päev enne USA- Lõuna-Korea sõjaõppuste algust Korea poolsaarel. Pyongyangi väitel harjutatakse neil, kuidas Põhja-Koreasse sisse tungida. Ühendriigid aga kinnitavad, et tegu on kaitseõppustega.

Ühendriikide välisminister Rex Tillerson. Foto: MIKE THEILER/REUTERS/Scanpix
Ühendriikide välisminister Rex Tillerson. Foto: MIKE THEILER/REUTERS/Scanpix Foto: MIKE THEILER/REUTERS
USA president Donald Trump. Foto:
USA president Donald Trump. Foto: Foto: Ting Shen/imago/Xinhua

«President kinnitas mulle, et ta tahab sellele küsimusele diplomaatilist lahendust,» ütles Tillerson, hoolimata Donald Trumpi teatest Twitteris, et diplomaatia Põhja-Korea puhul ei tööta. «Ta (Trump) ei taha sõda,» lisas Tillerson.

Mõne nädala eest teatas Tillerson, et tal on läbirääkimistel otseliin Põhja-Koreaga ja ta soovib pingeid leevendada. Veidi pärast seda säutsus Trump Twitteris, et tema arvates raiskab välisminister läbirääkimistega vaid tema aega. 

«Ütlesin Rex Tillersonile, meie suurepärasele riigisekretärile, et ta raiskab oma aega, kui soovib läbi rääkida Väikese Raketimehega (Trumpi poolt Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile pandud hüüdnimi – toim). Säästa oma energiat, me teeme seda, mida peab tegema,» säutsus Trump. 

Lõuna-Korea meedia teatel kardavad USA ja Lõuna-Korea sõjaväeametnikud, et Põhja-Korea valmistub katsetama rakette, mis ulatuvad Ühendriikide territooriumini. 

Põhja-Korea Hwasong-12- tüüpi raketi katsetus. KCNA/Reuters/Scanpix
Põhja-Korea Hwasong-12- tüüpi raketi katsetus. KCNA/Reuters/Scanpix Foto: KCNA/Reuters
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles