EL ja Suurbritannia jätkavad lahkumiskõnelusi järgmisel kolmapäeval

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Brexiti minister David Davis teisipäeval Downing Streetil.
Briti Brexiti minister David Davis teisipäeval Downing Streetil. Foto: AFP/SCANPIX

Brexit

Suurbritannia lahkumiskõnelused Euroopa Liidust jätkuvad järgmisel kolmapäeval, teatasid pooled teisipäeval, Briti Brexiti minister vihjas EL-ile soodsale lahutusleppele.

EL ja Suurbritannia Brexiti ministeerium teatasid ühisavalduses, et pooled kohtuvad kuuendaks läbirääkimisvooruks 9. ja 10. novembril.

Pooled pole seni peetud viies läbirääkimisvoorus suutnud lahendada erimeelsusi lahutustingimustes, millest kõige tundlikum on Suurbritannia rahaliste kohustuste küsimus EL-i ees.

Ühendkuningriik lahkub EL-ist 2019. aasta märtsis ning seisak kõnelustel on tekitanud kartusi, et London võib liidust lahkuda leppeta ning tõsiste majanduslike ja õiguslike tagajärgedega.

EL lähtub läbirääkimistel positsioonist, mille kohaselt ei hakata poolte tulevasi suhteid arutama enne, kui on saavutatud kokkulepe lahutustingimustes. EL-i liidrid olid oktoobrikuisel Euroopa Ülemkogul üksmeelel, et tulevikusuhete üle arutelude alustamiseks pole saavutatud kõnelustel lahutustingimuste üle piisavat edu. Liidrid andsid siiski heakskiidu blokisiseste ettevalmistuste alustamisele aruteludeks poolte tulevaste suhete üle.

Suurbritannia loodab, et EL annab detsembris heakskiidu tulevikuteemade käsitlemisele lahkumiskõnelustel.

Briti Brexiti minister David Davis väljendas teisipäeval kindlust, et Suurbritannia püsib graafikus eesmärgiga saavutada 2019. aasta märtsiks hea kokkulepe. Davis vihjas Briti alamkoja komisjonile, et "lahkumislepe on raha ja teiste asjade poolest ilmselt liidule soodsam".

"Tulevased suhted on mõlemale kasulikud ja see on meile mõlemale tähtis," lausus ta.

Ta lükkas tagasi ka süüdistused, et Suurbritannia pole Brexitiks valmis, öeldes, et maksu- ja tolliamet värbab järgmisel aastal oodatavate muudatustega toimetulekuks 5000 uut töötajat.

Briti valitsus on teatanud, et on eraldanud aastaks 2022. Brexitiga seonduvateks kulutusteks 1,3 miljardit naela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles