Zimbabwes kandideeris timukaks üle 50 inimese (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Zimbabwe diktaator Robert Mugabe teatas täna, et soovib surmanuhtluse tagasi tuua. Vabale timuka ametikohale kandideeris üle 50 inimese.

Surmanuhtlus on küll Zimbabwes lubatud, aga alates 2005. aastast pole seal ühtegi inimest seaduslikult hukatud. Just 2005. aastal läks pensionile senine timukas.

Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Mugabe jaoks on surmanuhtluse taastamise nimel argument see, et viimasel ajal on tapmiste arv riigis hüppeliselt kasvanud.  «Üksteise tapmisega mängivad inimesed surmaga,» lausus Mugabe.

Inimõiguslased on korduvalt kutsunud üles Zimbabwet surmanuhtlusest ametlikult loobuma. Praegusel hetkel on surmamõistetute nimekirjas 92 inimest.

2013. aastal kinnitatud põhiseadus seab timuka ametikohale kandideerijate jaoks mõned piirangud. Näiteks ei tohi timukas olla naine. Samuti ei tohi kandideerida alla 18-aastased ega üle 69-aastased mehed.

Kuna Zimbabwes on massiline tööpuudus ja tööd pole koguni 90 protsendil rahvast, kandideeris timuka ametikohale üle 50 inimese. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles