Soomes algab uus terrorismiprotsess

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe lipp.
ISISe lipp. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Soome pealinnas Helsingis astuvad täna kohtu ette kolm meest, keda süüdistatakse terrorismiga seotud kuritegudes.

Arvatavad kuriteod leidsid prokuröri sõnul aset ajavahemikus 2012. aasta lõpust ja 2014. aasta sügiseni. Mehed aitavad süüd.

Politsei on varem öelnud, et kahtlusalused soomlased radikaliseerusid Soomes ja otsustasid minna 2013. aasta juunis Süüriasse võitlema. Kolm meest asusid läbi Ida-Euroopa Süüria poole teele. Kaks jõudis kohale, kuid üks naasis enne piiri ületamist Soome.

Eeluurimisel kahtlustas politsei, et mehed osalesid äärmusrühmituste ISIS või Al-Nusra relvastatud tegevuses. Prokuröri sõnul Süürias siiski teadaolevalt kuriteoks kvalifitseeruvat toime ei pandud.

Kolmik tuli süüdistaja sõnul ise Soome tagasi. Politsei jõudis meeste jälile ja nad võeti kinni 2014. aasta oktoobris.

Üht 33-aastast meest kahtlustatakse terroristlikul eesmärgil tehtava kuriteo ettevalmistamises ja terrorikuriteoks koolitamises. Ka teist 33-aastast meest kahtlustatakse terrorikuriteo ettevalmistamises. Kolmas, 37-aastane mees on lisaks eelmainitud süüdistusele kahtluse all terrorikuriteoks värbamises.

Ühe terrorikuriteoks valmistumises kahtlustatud mehe vastu otsustas prokurör oktoobris süüdistust mitte esitada.

Prokuröri sõnul osales tegevuses veel kolm inimest. Üks neist vahistati tagaselja ja kaks sai surma Süürias.

Kohtuasjaga on seotud ka majanduskuriteod, mille menetlemine algas eile. Prokuröri sõnul rahastati terrorikuritegusid osaliselt maksupettuse teel saadud rahaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles