USA laiendas sanktsioone Põhja-Korea ja sellega kauplejate suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakorealased Trumpi esmaspäevast teadaannet jälgimas.
Lõunakorealased Trumpi esmaspäevast teadaannet jälgimas. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

USA avalikustas eile uued sanktsioonid Põhja-Korea laevafirmade ja riigiga kauplevate Hiina firmade vastu.

Uued sanktsioonid järgnevad Ühendriikide presidendi Donald Trumpi otsusele kanda Põhja-Korea terrorismi toetavate riikide nimekirja, kust stalinistlik riik 2008. aastal eemaldati.

«Sanktsioonidega karistatavate nimekirja lisatute seas on firmasid, mis kauplevad Põhja-Koreaga summaarselt miljonite dollarite väärtuses,» ütles USA rahandusminister Steven Mnuchin. «Me kehtestame sanktsioonid ka laeva- ja transpordifirmadele ning nende alustele, mis aitavad kaasa Põhja-Korea kaubandusele ja selle petlikele manöövritele.»

Trump ütles esmaspäeval, et sanktsioonide laiendamine on üks mitmest järgmisel kahel nädalal astutavast sammust, mis tugevdavad tema juhitud maksimaalse surve kampaaniat Kim Jong-uni režiimi suhtes.

Musta nimekirja kantakse üks isik, 13 kaubandusorganisatsiooni ning 20 laeva.

Rahandusministeeriumi meetmed laiendavad juba kehtivaid USA direktiive Põhja-Korea kaubanduse suhtes, lisades sanktsioonidega karistatud üksuste sekka uusi firmasid ja isikuid.

Musta nimekirja kantakse üks isik, 13 kaubandusorganisatsiooni ning 20 laeva. Nende firmade USA jurisdiktsiooni all olevad varad külmutatakse ja ameeriklastel keelatakse nende ettevõtetega kauplemine.

Kõige tähtsamana laiendatakse Põhja-Koreaga äri tegevate Hiina firmade nimekirja. Ehkki Hiina president Xi Jinping on lubanud jõustada Pyongyangi suhtes kehtestatud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone, on õhus küsimus, kui kaugele on Peking valmis naaberriigi survestamisel minema.

Hiina on suhtunud vastumeelselt naftatarnete katkestamisse Põhja-Korea ainsasse naftatöötlustehassesse viiva naftatoru kaudu, kartes Pyongyangi režiimi võimalikku lagunemist.

USA ametnike sõnul jätkavad mõned Hiina firmad ÜRO keelust hoolimata Põhja-Koreaga kauplemist.

Kolm Hiina firmat - Dandong Kehua Economy and Trade, Dandong Xianghe Trading Company ja Dandong Hongda Trade - on väidetavalt müünud Põhja-Koreasse arvuteid, mineraale ja maaki.

Hiina ärimeest Sun Sidongi ja tema firmad Dandong Dongyuan Industrial süüdistatakse sõidukite, masinate, raadionavigatsiooniseadmete ja tuumareaktoritega seotud materjalide eksportimises.

Sanktsioonid kehtestati ka Korea South-South Cooperation Corporationile, mis on väidetavalt saatnud külalistöölisi Hiinasse, Venemaale, Kambodžasse ja Poola. Välismaal töötavad põhjakorealased on Pyongyangi režiimi jaoks tähtis sissetulekuallikas.

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis septembris vastu kuuenda sanktsioonipaketi Põhja-Korea suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles