Erdoğan nimetas Iisraeli terroristlikuks riigiks (30)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased põletasid Iisraeli ja USA riigilippe, et näidata vastuseisu Trumpi avaldusele.
Palestiinlased põletasid Iisraeli ja USA riigilippe, et näidata vastuseisu Trumpi avaldusele. Foto: Mohammed Asad \ apaimages/SIPA/Mohammed Asad \ apaimages/SIPA

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nimetas täna Iisraeli terroristlikuks riigiks ja tõotas kasutada kõiki vahendeid, et võidelda USA otsuse vastu tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana.

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/Scanpix

«Palestiina on süütu ohver... Mis puudutab Iisraeli, siis see on terroristlik riik. Jah, terroristlik,» ütles Erdoğan kõnes Kesk-Türgis Sivasi linnas. «Me ei jäta Jeruusalemma lapsi tapva riigi meelevalda,» lisas ta.

President kritiseeris ka Iisraeli politseinike tegevust, kes tema hinnangul on kasutanud jõudu ebaproportsionaalselt. 

Erdoğaniga seotud allikate sõnul on ta olnud ühenduses näiteks ka Prantsusmaa riigipea Emmanuel Macroniga. Ühises telefonikõnes nõustuti, et USA president Donald Trumpi otsus tunnistada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana on kahjulik kogu regiooni stabiilsusele.

Netanyahu ja Trumpi kohtumine.
Netanyahu ja Trumpi kohtumine. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

Iisraeli president Benjamin Netanyahu kohtub täna samuti Macroniga. 

Olukord muutus ülimalt pingeliseks pärast seda, kui Trump otsustas nimetada Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks ja kolida sinna ka USA saatkonna. 

Pärast Trump avaldust said alguse rahutused ja kokkupõrked palestiinlaste ning Iisraeli julgeolekujõudude vahel. 

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles