Norra tahab uimastide kasutamise dekriminaliseerida (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: DOMINICK REUTER/AFP/SCANPIX

Norra parlament otsustas sel nädalal keskenduda edaspidi narkosõtlaste ravimisele, mitte karistamisele, mis tähendab uimastite kasutuse dekriminaliseerimist, kirjutab Newsweek.

Parlamendi pressiesindaja teatel on oluline märkida, et tegu on alles esimese sammuga ja hetkel sellist otsust toetavalt seadust veel ei ole.

Parlamendiliikmed rõhutasid, et plaanis ei ole muuta legaliseerida narkootikumid, vaid ainult dekriminaliseerida nende kasutamine.

«Muudatus võtab muidugi aega, aga see tähendab uut visiooni: narkosõltaseid peaks kohtlema nagu haigeid, mitte kui kurjategijaid, kellele määratakse rahatrahve või saadetakse trellide taha,» ütles Norra päevalehele VG parlamendi tervishoiu küsimuste komitee aseesimees Sveinung Stensland.

Otsus ei olnud aga muidugi ühehäälne ning osade parlamendiliikmete arvates annab dekriminaliseerimine uimastitarvitajatele eksitava sõnumi, et narkootikumide kasutamine pole tõsine rikkumine.

Esimene riik uimastide dekriminaliseerimise teed läinud riik oli Portugal, kui võimudele jõudis kohale, et narkootikumide tarvitajatele kehtestatud karmid karistused ei suuda parandada riigis tekkinud uimastikriisi. Pärast vastava seaduse vastuvõtmist 2001. aastal, on viimase 16 aastaga narkootikumide tarbimine riigis vähenenud, veel rohkem on aga langenud üledoosi tõttu surnud inimeste arv.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles