Reuters: Venemaa aitab Põhja-Koreal salaja kivisütt eksportida (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea kivisüsi.
Põhja-Korea kivisüsi. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Kolme Lääne luureallika sõnul toimetas Põhja-Korea eelmisel aastal Venemaa kaudu kivisütt Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse. Kui väited osutuvad tõeseks, tähendab see, et Venemaa rikkus ÜRO seatud sanktsioone.

ÜRO julgeolekunõukogu keelas eelmise aasta 5. augustil Põhja-Korea kivisöe ekspordi, et lõigata ära oluline sissetulekuallikas, millest saadavat tulu kasutatakse tuuma- ja raketiprogrammi arendamiseks.

Reutersi andmetel on Põhja-Korea sellest ajast saati vähemalt kolmel korral kivisütt vedanud Venemaa Nahhodka ja Holmski sadamatesse, kus see on lossitud ja laaditud uuesti laevadele, mis on viinud selle Lõuna-Koreasse või Jaapanisse.

Nahhodka sadam.
Nahhodka sadam. Foto: STAFF/REUTERS/Scanpix

Üks lääne kaubandusallikas väitis, et mõned lastid jõudsid Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse oktoobris. USA julgeolekuallikas kinnitas Reutersile, et kivisöe vedu käis Venemaa kaudu.

«Venemaa Nahhodka sadam on muutumas Põhja-Korea kivisöe transiidikeskuseks,» ütles üks anonüümseks jääda soovinud Euroopa julgeolekuallikas.

Venemaa välisministeerium Reutersi poolt saadetud infopäringule ei vastanud. Pärast artikli avaldamist esitas Venemaa vastulause ja ütles, et Reutersi väited ei vasta tõele.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov.
Kremli kõneisik Dmitri Peskov. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

Palve peale kommenteerida Lääne luure teateid, ütles Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov: «Ärge kuulake nimetuid luureallikaid.»

«Venemaa on rahvusvahelise kogukonna vastutustundlik liige, kes täidab rahvusvahelisi reegleid ja rahvusvahelisi sanktsioone,» lisas ta.

Euroopa julgeolekuallikate sõnul on marsruut läbi Venemaa välja arendatud seetõttu, et Põhja-Korea ainus suurem liitlane Hiina on Põhja-Korea ekspordile piirangud kehtestanud.

«Hiinlased on Põhja-Korea kivisöeekspordi vastu meetmed tarvitusele võtnud, nii et on välja arenenud salakaubatee ja Venemaa on kivisöe transiidipunkt,» ütles üks Euroopa julgeolekuallikas.

Reuters ei suutnud iseseisvalt kindlaks teha, kas Venemaa sadamatesse jõudnud kivisüsi oli sama, mis transporditi edasi Jaapanisse ja Lõuna-Koreasse. Samuti ei suudetud kindlaks teha seda, kas laevade omanikud olid kivisöe päritolust teadlikud.

Täispikkuses Reutersi artiklit saab lugeda SIIT.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles