Washington Post: Vene luurejuhid kohtusid USA-s CIA direktoriga (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Narõškin (paremalt) ja Aleksandr Bortnikov president Vladimir Putini vastuvõtul. Vasakul välisminister Sergei Lavrov.
Sergei Narõškin (paremalt) ja Aleksandr Bortnikov president Vladimir Putini vastuvõtul. Vasakul välisminister Sergei Lavrov. Foto: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Venemaa luureteenistuste FSB ja SVR juhid kohtusid eelmisel nädalal Washingtonis CIA direktoriga. Mitmed USA ametnikud on toimunu pärast sügavat muret väljendanud, kirjutab Washington Post.

Väljaande teatel kohtusid föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juht Aleksandr Bortnikov ja välisluureteenistuse (SVR) juht Sergei Narõškin CIA direktori Mike Pompeoga, kellega arutati terrorismivastase võitluse küsimusi.

Teadaolevalt olevat Washingtonis viibinud ka Venemaa sõjaväeluure peavalitsuse (GRU) juht, kuid tema kohtumisest Pompeoga infot pole.

Asjaga kursis oleva anonüümse ametniku sõnul kutsuti kohtumise ajaks Washingtoni Moskvas resideeriv USA luureametnik.

Kahe riigi luurejuhtide kohtumine leidis aset ajal, kui USA ja Venemaa suhted on pärast Kremli sekkumist USA presidendivalimistesse märgatavalt halvenenud.

Nii praeguste kui ka endiste USA luuretöötajate sõnul pole ealeski varem nii palju Vene luurejuhte korraga USA-s viibinud ning sealsete tippametnikega kohtunud. USA ametnikud avaldasid kartust, et Kreml võib toimuvast järeldada, et Ühendriigid on valmis Venemaale andestama.

USA luurajatele saadetud kohtumise ülevaates iseloomustatakse Venemaad kui partnerit, kes soovib USA-ga koostööd teha ning ühtlasi avaldatakse arvamust, et suurriigid peaksid otsima võimalusi terrorismivastaseks võitluseks.

Michael Pompeo kaitses neljapäeval kohtumisi Washingtonis sanktsioonide all olevate Venemaa luureametnikega ega näinud nendes midagi kummalist. USA senati demokraatide liider Chuck Schumer kritiseeris teisipäeval teravalt valitsuse otsust lubada riiki Sergei Narõškin , kellele Washington on kehtestanud Ukraina-vastase agressiooni tõttu sanktsioonid, nimetades külaskäiku kahtlustäratavaks.

«Tegemist oli kohtumistega, et teostada CIA ülesannet kaitsta ameeriklasi. Kuigi Venemaa jääb meie vastaseks, siis me seaksime ameeriklased suuremasse ohtu, kui hoiduksime võimalustest teha Venemaa teenistustega koostööd võitluses terrorismi vastu,» ütles Pompeo.

CIA teatas juba varasemas avalduses, et kuigi ametkond ei aruta Ühendriikide luurejuhtide päevakavasid, võib avalikkus kindel olla, et «igasugune läbikäimine välismaiste luureteenistustega viidi läbi kooskõlas USA seadustega ja asjassepuutuvate ministeeriumite ja agentuuridega konsulteerides».

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles