Medvedev ähvardas uue külma sõjaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telepilt Dmitri Medvedevi pressikonverentsilt.
Telepilt Dmitri Medvedevi pressikonverentsilt. Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev hoiatas tänasel rahvusvahelisel pressikonverentsil, et Venemaa ja lääneriikide vahel võib alata uus külma sõja ajastu, kui ei jõuta üksmeelele raketikaitse osas.

Medvedev ütles, et Venemaa loodab saada Washingtonilt juriidiliselt siduvat garantiid selle kohta, et Euroopasse rajatavat raketitõrjesüsteemi ei kasutata kunagi nende vastu. Moskva sõnul keeldub Washington seda aga andmast.

Medvedev täpsustas, et kui läänepartneritega ei õnnestu sel teemal kompromissi saavutada, tuleb võtta kasutusele vastuabinõud ehk «arendada Vene tuumavõimekuse ründepotentsiaali», vahendasid AFP ja The Moscow Post.

Ta märkis, et «see oleks väga halb stsenaarium, see stsenaarium paiskaks meid külma sõja ajajärku».

Riigipea rõhutas, et «peale Venemaa ei oma ükski teine riik relvastuse osas taolisi võimalusi ja see tähendab, et see on meie vastu. Ja kui nii ongi, siis peab sellele järgnema kas kutse koostööle või antud fakti avalik tunnustamine».

Medvedev väljendas lootust, et Venemaa partnerid NATOs arvestavad selle seisukohaga.

Venemaa on mures USA kava pärast ehitada Ida-Euroopasse raketitõrjerajatisi ja on solvunud, et NATO on ilmselt tagasi lükanud Moskva ettepaneku luua ühine raketikilp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles