Video: ajakirjaniku tapmine tõi Slovakkias 30 aasta suurimad meeleavaldused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogunemine Bratislavas.
Rahvakogunemine Bratislavas. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Valitsuse ja maffia sidemetest kirjutanud ajakirjaniku Ján Kuciaki ja tema kihlatu tapmine on toonud Slovakkia tänavatele kümneid tuhandeid inimesi, kes nõuavad peaministri tagasiastumist.

Pärast Kuciaki surma vallandunud meeleavaldustel nõudsid kümned tuhanded slovakid peaminister Robert Fico tagasiastumist.

Ján Kuciak ja tema kihlatu leiti surnuna 25. veebruaril. Politsei teatel on nende tapmine tõenäoliselt seotud Slovakkia võimuladviku ja Itaalia maffia sidemeid lahanud Kuciaki uurimusega.

Slovakkia meedia teatel oli eile riigi pealinnas Bratislavas toimunud meeleavaldus suurim 1989. aastast alates. Hinnanguliselt kogunes Bratislavas tänavatele 50 000 inimest. Lisaks toimusid meelavaldused ka teistes Slovakkia linnades, aga ka välismaal.

Rahvakogunemiste korraldajad nõudsid Kuciaki surma põhjalikku uurimist ja uut usaldusväärset valitsust.

«Võimul olevad poliitikud on meie usalduse kaotanud,» teatas üks 30-aastane naissoost meeleavaldaja The Guardianile. «Me ei usalda neid erapooletu uurimuse asjus. Nad ei ole eelmisi skandaale suutnud uurida.»

Kuciaki surm on päästnud valla kaua podisenud avaliku rahulolematuse valitsuse suutmatuse osas riigis lokkava korruptsiooni ja onupojapoliitikaga võidelda.

Peaministri poliitiline rivaal, president Andrej Kiska teatas, et Slovakkiat on tabanud usalduskriis ning kolme partei koalitsioon peaks moodustama uue valitsuse või kuulutama välja erakorralised valimised.

Kiska, Fico ja parlamendispiiker Andrej Danko ei suutnud jõuda üksmeelele eilseks kavandatud kirjaliku avalduse osas, et riigis pingeid vähendada.

Politsei ja riigiametnikud on hoiatanud võimaliku vägivalla eest, kuid seni on meeleavaldused möödunud rahulikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles