USA võib kaitsekulutusi suurendavad riigid terasetariifidest vabastada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA rahandusminister Steve Mnuchin.
USA rahandusminister Steve Mnuchin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

USA rahandusminister teatas, et NATO kaitsekulutuste suurendamise korral võidakse liitlasriigid alumiiniumi- ja teraseimpordile kehtestatavatest tariifidest vabastada.

Rahandusminister Steve Mnuchin lausus eilses intervjuus, et president Donald Trump võtab tariifide määramisel arvesse riigikaitsega seonduvaid kulutusi ning president soovib näha NATO riikide suuremat panust alliansi eelarvesse.

Mnuchini sõnul üritab Trump keelitada liitlasriike täitma kahe protsendi suurust NATO eelarvekohustust.

«Me kulutame sisetoodangust neli protsenti, samas kui paljud meie liitlased kulutavad ainult ühe protsendi ega anna lubadusi kahe protsendini liikumiseks, seega on president väga selgesõnaline. Kui meie oleme NATOs, soovib ta, et NATO saaks rohkem raha, et meid kõiki kaitsta ja oma eesmärki täita,» sõnas Mnuchin.

Trump tõi USA teraseimpordile 25 protsendi suuruste tariifide ja alumiiniumimpordile kümne protsendi suuruste tariifide kehtestamise põhjusena välja riiklikku julgeolekut, märkides, et import tapab USA terase- ja alumiiniumitööstust.

Üleeile tariifidest teatades andis Trump mõista, et oma osa on selles ka Euroopa kaitsekulutustel.

«Paljud riigid, mis meid kaubanduses ja sõjalise koostöö raames kõige halvemini kohtlevad, on meie liitlased,» märkis Trump. «See ei ole aus.»

Eriti terav oli Trump Saksamaa osas, millel on USAga suur kaubanduslik koostöö, kuid mis panustab NATO eelarvesse alla nõutud kahe protsendi.

Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Cecilia Malmströmi sõnul on dialoog Washingtoniga Euroopa Liidu parim variant Ühendriikide tollitariifidest vabastuse saamiseks.

Komisjon on juba koostanud nimekirja Ameerika kaupadest, millele vastumeetmena tariifid kehtestada, nende seas pähklivõi, burbooni viski, apelsinimahl ja teksapüksid.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron hoiatas Trumpi kaubandussõja alustamise eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles