CIA juhi nominent peab piinavanglate musta mineviku kohta aru andma (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi nominent CIA juhi kohale Gina Haspel.
Donald Trumpi nominent CIA juhi kohale Gina Haspel. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Mitu vabariiklaste tipp-poliitikut on öelnud, et määratud Luure Keskagentuuri (CIA) juht Gina Haspel peab enne ametisse astumist andma aru oma seotuse kohta piinavanglate tegevusega.

President Donald Trumpi valik CIA juhi Mike Pompeo mantlipärija kohale on töötanud agentuuris juba 30 aastat ja on hästi kursis luurekeskuse tööga. Samas jääb selle aja sisse ka mitu USA lähimineviku tumedaimat seika.

2002. aastal juhtis Haspel Tais asuvat musta vanglat ning mängis hiljem võtmerolli vangide piinamist kujutavate videosalvestiste hävitamises.

2003.-2005. aastani juhtis ta CIA ülisalajast programmi, mille käigus piinati kümneid terrorismis kahtlustatavaid isikuid ülimalt jõhkral moel neid võimuga ärkvel hoides, kirstu sulgedes ja veega piinates.

2002. aastal oli Haspel üks CIA ametnikest, kes viibis al-Qaeda kahtlusaluse Abu Zubaydah piinamise juures, keda koheldi nii julmalt, et ta paistis olevat surnud.

2005. aastal hävitati Haspeli heakskiidul videosalvestus Zubaydah` ja teise kahtlusaluse, Abd al-Rahim al-Nashiri piinamisest.

Demokraadid on juba valmistunud Haspeli vastu opositsiooni asuma ning plaanivad teha George W. Bushi ajal toimunud jõhkrad piinamised Haspeli kuulamise võtmeosaks. Inimõiguslased aga nõuavad CIA-lt Haspeli toimikute avaldamist.

Kuid ainus asi, mis võib Haspeli nominatsiooni ohustada, on vabariiklaste toetuse kaotamine, kes hoiavad sajakohalises Senatis 51 esindajaga nappi enamust.

«USA valduses olevate kinnipeetavate piinamine on üks tumedamaid peatükke Ameerika ajaloos. Proua Haspel peab kinnitamisprotsessi ajal selgitama oma osaluse iseloomu ja mahtu CIA ülekuulamisprogrammides,» sõnas vabariiklasest senaator John McCain, kes langes ka ise Vietnami sõja ajal piinamise ohvriks.

«Ta peab selle aja kohta vastust andma, kuid ma arvan, et ta on kõrgelt kvalifitseeritud inimene,» lausus vabariiklane Lindsey Graham. «Toona oli see autoriseeritud programm, mis ei ole enam seaduslik. Minu jaoks oleks probleem see, kui ta vihjaks, et seda võiks ka praegu teha.»

Graham ja McCain olid 2015. aastal piinatehnikate keelustamise ühed eestvedajad. Senati Luurekomitee vabariiklasest senaator Susan Collins sõnas, et Haspeli nominatsiooni osas tõstatuvad kindlasti küsimused, kuid ta ise ei kavatse enne kuulamist hääletuse osas otsust langetada.

Mitmed demokraadid olid Haspeli nominatsiooni osas aga kriitilisemad. Senaator Ron Wyden märkis, et Haspeli roll veega piinamise ja videosalvestiste hävitamise koordineerimisel on murettekitav ning nõudis CIA-lt Haspeli toimikute avalikustamist.

Samas ei ole kõik demokraadid teatanud Haspeli nominatsioonile vastuseismisest. Senaator Dianne Feinstein, kes juhtis varem Senati Julgeolekunõukogu, kiitis Haspeli kogemust ja lisas, et CIA asejuhina on ta teinud head tööd.

Senaator Bill Nelson sõnas aga, et Haspeli tegevus vangide piinamise juures oli toonane praktika, mille tõttu ei tohiks teda maha kanda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles