Boko Haram tõi röövitud koolitüdrukud tagasi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dapchi koolitüdrukud pärast vabastamist.
Dapchi koolitüdrukud pärast vabastamist. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Äärmusrühmituse Boko Haram pühasõdalased, kes röövisid veebruaris Nigeeria kirdeosas Dapchist 110 koolitüdrukut, vabastasid täna neist vähemalt 101, teatas valitsus ja andis mõista, et protsess ei ole veel lõppenud.

President Muhammadu Buhari nõunik ütles Twitteris, et vabastatute arvu täpsustatakse, kui ka ülejäänud on dokumenteeritud.

Nigeeria infominister Lai Mohammed ütles varem, et 19. veebruaril röövitud tüdrukutest on vabastatud 76. Valitsus teatas, et lunaraha tüdrukute eest ei makstud.

Koolitüdrukud vabastati Nigeeria valitsuse ja äärmusrühmituse vahel peetud läbirääkimiste tulemusena. «Tüdrukud vabastati kella 3 paiku öösel (Eesti aeg 4) salajase sidekanali läbi tehtud jõupingutuste tulemusena ja mõnede selle riigi sõprade abil,» lausus infominister.

Vabastatud tüdrukute arv võib tõusta, sest neid ei antud kellelegi üle, vaid lasti Dapchis vabaks, ütles ta.

Kaks röövitud koolitüdrukute lapsevanemat ütles täna AFP-le, et Boko Haram tõi röövitud koolitüdrukud tagasi sama kooli ette, kust rühmitus nad veebruaris röövis.

Pealtnägijate sõnul lasti tüdrukud täna varahommikul keset Dapchi linna vabaks hoiatuse saatel: «Ärge mitte kunagi enam oma tütreid kooli pange.»

Vabastatud koolitüdruk koos oma emaga.
Vabastatud koolitüdruk koos oma emaga. Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

«Tüdrukud on tagasi toodud. Nad toodi tagasi üheksa sõidukiga ja jäeti kooli ette kell 8 hommikul,» ütles röövitud koolitüdrukute lapsevanematest moodustatud ühenduse juht Bashir Manzo, lisades, et pühasõdalased kedagi kaasa ei viinud. «Mul on kaasas kadunud tüdrukute nimekiri ja lähen nüüd tagasi kooli, et selgitada välja, kas mõni neist on jätkuvalt kadunud,» lausus Manzo.

Peaaegu nelja aasta eest röövis äärmusrühmitus Boko Haram Chiboki koolist 276 tüdrukut. Kuigi enamik neist on kas röövijate käest põgenenud või vabastatud, siis umbes sada tüdrukut viibib veel džihadistide käes pantvangis.

Boko Haram alustas 2009. aastal ülestõusu Nigeeria kirdeosas šariaadiseadusel põhineva riigi rajamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles