Prügi alla mattuvad venelased korraldavad ulatuslikke meeleavaldusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused Volokolamski piirkonnavalitsuse juures.
Meeleavaldused Volokolamski piirkonnavalitsuse juures. Foto: Kommersant Photo Agency/Kommersant/Scanpix

Volokolamski elanikud on pikalt kurnud Jadrovo prügilast lähtuva haisu ja toksiliste ainete üle. Viimaks on inimestel saanud kõrini ja mitmes Moskva lähedases linnas on korraldatud laialdasi meeleavaldusi.

Pikalt vindunud probleem eskaleerus kaks nädalat tagasi, mil mitmed koolilapsed viidi mürgitusnähtudega haiglasse. Täiskasvanud kurtsid iivelduse, minestamise ja hingamisraskuste üle.

Võimud tunnistasid seepeale, et toksilised aurud pärinevad Jadrovo prügilast, mis on juba ammu oma limiidi ületanud.

Kriisi eskaleerumisel asusid Volokolamski elanikud massimeeleavaldusi korraldama, et nõuda jäätmehoidla sulgemist.

Terviseriski suurendab sulav lumi, millega mürgised kemikaalid võivad jõuda kohalikku jõkke.

Mitme Moskva lähedase asula elanikud on kurtnud sama mure üle, mille on põhjustanud teiste linnade lähedased jäätmehoidlad.

Kolomna elanikud on teatanud, et nende lapsed kannatavad samuti terviserikete all.

Lisaks Kolomna ja Volokolamski elanikele on ka Tarusa, Klini, Tutškovo, Voskresenksi ja Naro-Fominski kodanikud võtnud asja oma kätesse ja asunud jäätmejaamadesse ligipääsu tõkestama.

Jadrovo jäätmehoidla.
Jadrovo jäätmehoidla. Foto: Stanislav Krasilnikov/Stanislav Krasilnikov/TASS

Vene võimud on vastanud Volokolamski oblasti juhi Jevgeni Gavrilovi vallandamisega, kuid on vahistanud ka ühe meeleavalduste korraldaja politseiallumatuse eest.

Võimud lubasid õhusaaste jälgimiseks sisse seada uue vaatlusjaama ja avada jäätmekäitluskompleksi. Samas märgiti, et Jadrovo prügila sulgemine nõuab aega.

Aktivistide sõnul annavad võimud lubadusi, mida ei kavatse pidada.

«Nad tahavad ainult avalikku pahameelt summutada ja võita aega, sest meie ametnikud arvavad, et probleem kaob iseenesest,» märkis Noskovetši-nimeline aktivist, lisades, et jäätmeprobleemile lahenduse leidmine ei saa käia üleöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles