Venemaa segab Süürias USA droone (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon Reaper.
USA droon Reaper. Foto: Dominique Faget/AFP/Scanpix

Venemaa on keemiarünnaku järel hakanud Süürias kasutama tehnikat, millega segada USA luuredroonide GPS-süsteeme.

USA julgeolekuametnike sõnul on Venemaa tegevus droonide segamisel tõsiselt häirinud Ameerika sõjaliste operatsioonide tööd Süürias.

Venemaa hakkas droonide tööd segama mõned nädalad tagasi peale Ida-Ghoutas toimunud arvatavat keemiarünnakut. Ametnike sõnul kartsid Vene väed, et USA vastab rünnakule ja hakkasid seetõttu piirkonnas tegutsevate droonide opereerimist segama.

Ekspertide sõnul ei ole drooni vastuvõtusignaali blokeerimine GPS satelliidilt kuigi keeruline. Segamise tõttu võivad droonid suuna kaotada või isegi alla kukkuda.

USA analüütikud märkisid esimest korda Venemaa tegevust droonide segamisel neli aastat tagasi Ida-Ukrainas pärast Krimmi annekteerimist.

Julgeolekuametnike sõnul on segajad töötatud välja Venemaa sõjaväe poolt ning nende tehnoloogia võib olla üsna keerukas, töötades isegi krüpteeritud signaalide segajatena.

Seni on mõjutatud ainult väiksemaid luuredroone, mitte Predatore ja Reapereid, mida kasutatakse ka lahinguolukorras ja mis võivad olla relvastatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles