Venemaa ei lepi Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni järeldustega (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Salisburys.
Uurijad Salisburys. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images/Scanpix

Moskva teatas, et ei lepi rahvusvahelise keemiarelvade järelvalveorgani järeldustega Suurbritannias toimunud Sergei ja Julia Skripali mürgitamise asjus.

«Venemaa ei usu Skripalide juhtumit puudutavaid järeldusi kuni Vene eksperte ei lubata mainitud näidiseid uurima,» teatas Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPWC) tegi täna avalduse endise Venemaa luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise osas, nõustudes Suurbritannia võimude korraldatud uurimise tulemustega, mille kohaselt oli mürgitamiseks kasutatud närvimürk algselt pärit Venemaalt.

Samas ei maini OPCW oma uurimiskokkuvõttes Novitšokki nimepidi. Aine täpne nimi ja selle struktuur tuuakse välja salastatud raportis, mis edastatakse keemiarelvade keelustamise konventsiooni allkirjastanud riikidele. 

«OPWC spetsiaalsetes laborites tehtud analüüside tulemused OPWC meeskonna kogutud keskkonna- ja biomeditsiinilistest proovidest kinnitavad Suurbritannia leide mürgise kemikaali osas, mida kasutati Salisburys ja mis vigastas tõsiselt kolme inimest,» seisab organisatsiooni raportis.

Ühendus lisas, et kasutatud mürgine kemikaal oli väga kõrge puhtusastmega. OPWC hoidus aga oma raportis spekulatsioonidest selle osas, kes võis olla rünnaku taga.

Organisatsioon töötas sõltumatult Briti võimudest läbi proovid, mis olid võetud Sergei ja Julia Skripalilt ning samuti mürgitusega haiglasse sattunud politseinikult Nick Baileylt. OPWC eksperdid uurisid Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist Briti valitsuse palvel. Uurimismeeskond käis andmeid kogumas 19. märtsil, 16 päeva pärast rünnakut.

Briti välisminister Boris Johnson ütles, et kasutatud mürgi osas ei saa kahtlusi olla. Minister jätkas: «Pole ühtegi alternatiivset selgitust sellele, kes vastutav oli. Vaid Venemaal on vahendid, motiiv ja taust.»

Raporti avaldamise järel kutsus Suurbritannia kokku OPCW täitevnõukogu. «Nüüdsest töötame me koos partneritega väsimatult selle nimel, et aidata välja juurida seesuguste relvade groteskne kasutamine, ja me kutsusime järgmiseks kolmapäevaks kokku OPCW täitevnõukogu, et arutada edasisi samme,» sõnas Johnson. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles