Putin ja Macron väljendasid üheskoos toetust Iraani tuumaleppe säilitamisele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Venemaa riigipea Vladimir Putin G20 kohtumisel Hamburgis eelmisel suvel.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Venemaa riigipea Vladimir Putin G20 kohtumisel Hamburgis eelmisel suvel. Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Scanpix

Vene president Vladimir Putin ja Prantsuse riigipea Emmanuel Macron kutsusid üles rangelt järgima Iraani tuumalepet, mille jätkamise suhtes USA president Donald Trump ei ole veel otsust langetanud.

«Vene ja Prantsuse president avaldasid toetust tuumaleppele ja selle rangele järgimisele,» teatas Kreml pärast Macroni telefonivestlust Putiniga.

USA president Donald Trump peaks otsustama 12. mail, kas taaskehtestada Teheranile selle tuumaprogrammiga seotud sanktsioonid, seades nõnda ohtu 2015. aastal sõlmitud ajaloolise leppe.

Prantsuse president Emmanuel Macron avaldas 24. aprillil Washingtonis toetust uue Iraani tuumaleppe sõlmimisele kehtivat lepet laiema leppe osaks muutes.

Tema sõnul tuleb katta nii Iraani tuumaleppes ette nähtud piirangud ja veel kolm elementi: Iraani ballistiliste rakettide programm, Iraani mõjuvõimu piiramine Lähis-Idas ning Iraani tuumaprogrammi piirangud pärast 2025. aastat, kui Iraan saab kehtiva leppe alusel taaskäivitada osa oma tuumaprogrammist.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas samal päeval, et kui Ühendriigid leppest taganevad, teeb seda ka Teheran.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles