Türgi opositsiooniparteid moodustavad valimistel Erdoğani vastu liidu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Neli Türgi parteid, sealjuures tähtsaim opositsioonipartei, moodustavad liidu juunikuisteks valimisteks, teatas ametnik täna.

Türgi meediakanalite teatel ühendab suurim opositsioonierakond Vabariiklik Rahvapartei (CHP) jõud erakondadega Iyi, Saadet ja paremtsentristliku Demokraatliku Parteiga. Türgi parlamendi suuruselt kolmas erakond kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP) liitu ei kuulu.

Türgis toimuvad 24. juunil presidendi- ja parlamendivalimised. Liidul saavad olema ühised nimekirjad parlamendivalimistel, kuid presidendikandidaadi esitab iga partei eraldi.

Erakonnad allkirjastavad protokolli liidu moodustamise kohta homme, sõnas anonüümseks jäänud CHP allikas.

President Recep Tayyip Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei (AKP) moodustas liidu parempoolse Rahvusliku Liikumise Parteiga (MHP). MHP toetab presidendivalimistel Erdoğani.

Iyi Partei liider Meral Akşener on esitanud valimiskomisjonile taotluse riigipeaks kandideerimise kohta. CHP avalikustab oma presidendikandidaadi reedel.

Korralised valimised pidanuks toimuma 2019. aasta 3. novembril, kuid valitsus teatas aprillis, et valimised tuuakse pooleteise aasta võrra lähemale. Valimised annavad Erdoğanile võimaluse pikendada presidendipõlve veel viie aasta võrra. Ta on olnud võimul juba 15 aastat, esmalt peaministri ja siis presidendina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles