Venemaa plaan keelata välisriikides toodetud ravimid tekitab patsientides hirmu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Eugene Odinokov / Sputnik / Scanpix

Venelastes on tekitanud hirmu valitsuse sanktsioonikava keelata kõik Ameerika Ühendriikides või selle liitlasriikides toodetud ravimid, mille alternatiiv on Venemaal endal olemas.

Eelnõu toetaja duumaspiiker Vjatšeslav Volodini sõnul impordib Venemaa praegu Ameerika Ühendriikidest 1019 ravimit, millest ainult 90-l ei ole Venemaal toodetavat alternatiivi. Ta lisas, et duuma soovib arendada valitsuse programmi, millega lõpuks asendada kõik importravimid Vene toodanguga.

Aktiviste ja patsiente teeb selline mõte murelikuks. Inimõiguste esindaja Tatjana Moskalkova palus 29. aprillil esitatud avalduses sanktsioonide eelnõust ravimeid puudutav osa eemaldada, öeldes, et riigi soov teha poliitilisi avaldusi ei tohiks inimeste tervist ohtu seada.

Esimesed probleemid on juba tekkinud neerusiirdamise läbinud patsientide hulgas, kellele on hakatud pärast operatsiooni andma odavamat asendusravimit. Sel aastal lõpetas valitsus Iirimaal toodetava Prografi sisseostu täielikult.

Kuue aasta vanune Nataša Tarasova on pidanud võtma Prografi alates ajast, mil ta oli kuuekuune. Nüüd on vanemad sunnitud lapsele aga asendusravimit andma.

«Tal tekkis kohe lööve, kuigi saateleht ei öelnud selliste sümptomite kohta mitte midagi. Kaks nädalat hiljem proovisime uuesti. Sel korral paistetasid üles tema silmad, kurk ja huuled,» sõnas Nataša isa Roman. «Peale seda otsustasime, et ei hakka enam eksperimenteerima. Minu tütar ei ole laborihiir.»

Tarasovi sõnul on asendusravimi koostisosad toodetud Tšehhis, Indias ja Hiinas ning internetis pole firma tegevusest mingit märki.

«Ravimi koostisosad olid märkimisväärselt teistsugused kui Prografil. Selleks, et lõpptoote hinda alandada, asendasid nad koostisosad kõige odavamate alternatiividega,» märkis Tarasov.

Pärast seda, kui Tarasov saatis kohalikele võimudele kaebuse, väljastasid Saratovi oblasti tervishoiuametnikud Tarasovile loa Prografi osta.

Üle 32 000 inimese on allkirjastanud president Vladimir Putinile suunatud palvekirja valitsuse poliitika muutmiseks ja vähemalt neerusiirdamise läbinud inimestele hädavajaliku Prografi riiki lubamiseks.

«Nimetage mind mittepatriootlikuks, kuid Venemaal on tõsiseid probleeme ravimite tootmisega,» sõnas Saratovis töötav psühhiaater Aleksei Romanov. «Toodetavad ravimid ei kasuta sageli esialgseid koostisosi. Ja tootmine toimub ainult osaliselt Venemaal – ainult sildid ja pakendid. Kuid koostisosi imporditakse eri riikidest. Uute ja tehniliselt keeruliste ühenditega tekivad aga tõsised probleemid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles