Iraan ähvardab alustada uraani rikastamisega, Euroopa ettevõtetel on lahkumiseks mõned kuud (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump allkirjastatud memorandumiga.
Donald Trump allkirjastatud memorandumiga. Foto: Ting Shen /imago/Xinhua/Scanpix

Euroopa ettevõtetel on mõned kuud aega, et lõpetada olemasolevad lepingud Iraaniga või seista silmitsi USA sanktsioonidega, Iraan aga ähvardas, et võib USA tuumaleppest taandumise korral taasalustada piiramatut uraani rikastamist.

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo sõnul asub USA Iraani tuumaleppest lahkudes koos liitlastega otsima Teheranist lähtuvale ohule tegelikku, kõikehõlmavat ja püsivat lahendust, vahendas Ühendriikide Tallinna saatkond välisministri avaldust.

USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Michael Brochstein / Michael Brochstein/Sipa USA

«Meil on oma liitlastega Euroopas ja üle maailma jagatud huvi takistada Iraani, et tal ei õnnestuks kunagi tuumarelva välja töötada. Aga meie jõupingutus on tuumaohust laiem ja me teeme oma partneritega koostööd Iraani ballistilisest raketiprogrammist lähtuva ohu kõrvaldamiseks; tema ülemaailmse terroristliku tegevuse peatamiseks; ning ähvardava tegevuse tõkestamiseks Lähis-Idas ja kaugemal,» ütles Pompeo avalduses.

Sellist globaalset jõupingutust ette võttes taastab USA sanktsioonid täies mahus ja tuletab Iraani režiimile meelde diplomaatilist ja majanduslikku isolatsiooni, mis tema hoolimatust ja pahatahtlikust tegevusest tuleneb, lausus Ühendriikide välisminister.

USA president Donald Trump teatas eile USA lahkumisest tema sõnul vigasest rahvusvahelisest tuumaleppest Iraaniga ning kinnitas, et Ühendriigid taaskehtestavad sanktsioonid islamivabariigi vastu.

John Bolton.
John Bolton. Foto: Evan Vucci / AP

Kirjeldades president Donald Trumpi otsust taaskehtestada sanktsioonid Iraani suhtes, ütles riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, et Euroopa firmasid ootavad uute lepete puhul viivitamatud sanktsioonid, ja olemasolevate lõpetamiseks on neil aega maksimaalselt kuus kuud.

«Mingeid uusi lepinguid ei lubata,» lisas Bolton.

USA ekspresident Barack Obama nimetas oma mantlipärija otsust hüljata Iraani tuumalepe ekslikuks ja tõsiseks veaks.

«Reaalsus on selge. JCPOA töötab,» ütles Obama viitega tuumaleppele, mille tema administratsioon 2015. aastal allkirjastas. «Seda vaatenurka jagavad meie Euroopa liitlased, sõltumatud eksperdid ja praegune USA kaitseminister.»

«Just seetõttu on tänane teade sedavõrd ekslik,» märkis ta. «Ma usun, et otsus JCPOA ohtu seada ilma, et Iraan oleks seda lepet rikkunud, on suur viga.»

Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: HO / AFP

Iraani president Hassan Rouhani ütles vastuseks Trumpi otsusele, et Teheran võib taastada piiranguteta uraani rikastamise.

«Ma olen teinud Iraani Aatomienergiaorganisatsioonile ülesandeks rakendada vajalikke meetmeid tulevikuks, et vajadusel saaksime taastada tööstusliku rikastamise ilma piiranguteta,» märkis ta riigitelevisioonis.

«Me ootame selle otsuse kohaldamisega mitu nädalat. Me räägime oma sõprade ja liitlastega, teiste tuumaleppe liikmetega,» lausus ta.

Teised tuumaleppe riigid Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa on teatanud, et kavatsevad leppele kindlaks jääda.

Vene välisministeerium väljendas pettumust USA presidendi otsuse üle hüljata Iraani tuumalepe, nimetades seda rahvusvahelise õiguse jultunud rikkumiseks.

Türgi presidentuur väljendas kartust, et Trumpi otsus lahkuda Iraani tuumaleppest võib avada ukse uutele konfliktidele.

«Ühendriikide ühepoolne lahkumine tuumaleppest on otsus, mis põhjustab ebastabiilsust ja konflikte,» kirjutas presidendi pressiesindaja Ibrahim Kalin Twitteris. «Türgi on endiselt otsustavalt igasuguste tuumarelvade vastu.

Türgi ja Iraan on oma ammusest vastastikusest usaldamatusest hoolimata üles ehitamas pragmaatilisi suhteid, eriti mõlema riigiga piirneva Süüria osas.

Iraani piirkondlik rivaal ja USA kauaaegne liitlane Saudi Araabia toetab ja tervitab Trumpi otsust lahkuda 2015. aastal sõlmitud Iraani tuumaleppest, vahendas riigitelevisioon Al-Ekhbariya ametlikku avaldust.

Ka saudide liitlased Araabia Ühendemiraadid ja Bahrein väljendasid oma välisministeeriumide kaudu toetust Trumpi otsusele.

USA 5. laevastik baseerub Bahreinis, mis asub strateegiliselt Saudi Araabia ja Iraani vahel.

Saudi Araabia on süüdistanud Iraani sanktsioonide tühistamisest saadud majanduskasu ärakasutamises piirkonna destabiliseerimiseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles