Vene oligarh maksis Trumpi advokaadile 500 000 dollarit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Cohen.
Michael Cohen. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix

Vene oligarh Viktor Vekselberg maksis riiulifirmade kaudu Trumpi advokaat Michael Cohenile pärast 2016. aasta presidendivalimisi 500 000 dollarit.

Vekselberg on investeeringufirma Renova Grupi esimees ja lähedastes sidemetes president Vladimir Putiniga. Eelmisel kuul kanti ta Trumpi administratsiooni poolt ka oligarhidele kehtestatud sanktsioonide nimekirja.

Eriuurija Robert Muelleri juurdluse käigus on aga selgunud, et Vekselberg teostas pärast presidendivalimisi ja enne sanktsioonide kehtestamist teadmata põhjustel täiendava 500 000 dollari suuruse makse Trumpi advokaadi Coheni kontole.

Pornotähe Stormy Danielsi advokaadi Michael Avenatti sõnul sai Cohen Vekselbergilt pool miljonit dollarit presidendivalimiste järgsetel kuudel ning raha kanti riiulifirma Essential Consultants pangakontole.

Väidetavalt asutas Cohen firma enne presidendivalimisi, et Danielsile 130 000 dollarit vaikimisraha maksta. Avenatti lisas, et maksed teostati 2017. aasta jaanuari ja augusti vahel.

Muelleri meeskonna esitatud küsimused Vekselbergi kohta annavad mõista, et Mueller uurib ka Coheni ärisidemeid osana Venemaa sekkumisest 2016. aasta presidendivalimistesse.

Lisaks päriti annetuste kohta, mida oligarhi Ühendriikide koostööpartner Trumpi kampaania heaks tegi. Selleks kasutati New Yorgi investeerimisfirmat Columbus Nova, mille suurim klient on ettevõte, mida kontrollib Vekselberg.

Vekselberg on ka üks kahest Vene oligarhist, kelle eralennukid sel aastal New Yorgis maandudes Muelleri juurdluse raames FBI poolt kinni peeti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles