Kreml: kolme järjestikuse presidendiaja lubamine pole Putini agendas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP/Scanpix

Vene põhiseaduse muutmine selliselt, et presidendil oleks lubatud teenida rohkem kui kaks järjestikust ametiaega, nagu pakkus Tšetšeenia parlament, ei ole president Vladimir Putini päevakorras, teatas Kreml.

Tšetšeenia regionaalparlament esitas neljapäeval initsiatiivi muuta põhiseadust viisil, mis lubaks kolme järjestikust ametiaega. Selline muudatus vajaks Vene parlamendi heakskiitu.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles reedel, et tšetšeenide ettepanek «ei ole presidendi päevakorras», ja viitas riigipea varasematele väljaütlemistele selle kohta.

Putin (65), kes vannutati esmaspäeval presidendiks 2024. aastani kestvaks neljandaks ametiajaks, ütles märtsis, et on põhiseaduse muutmisele vastu ja selliseid plaane tal ei ole.

Putin on juba Venemaa pikaajalisim liider pärast Jossif Stalinit. Aastatel 2000-2008 oli ta kaks ametiaega Venemaa president. Aastatel 2008-2012 tegutses ta president Dmitri Medvedevi ametiajal peaministrina.Medvedevi ajal muudeti Venemaal riigipea ametiaja kuuele aastale pikendamiseks põhiseadust. Kolmandat ametiaega alustas Putin 2012. aasta 7. mail.

Märtsis naeruvääristas Putin mõtet, et ta võib teha pärast 2024. aastat kuueaastase pausi ja naasta 2030. aastal presidenditoolile. «See on pisut naeruväärne. Teeme arvutused. Kas ma istun siin, kuni saan 100? Ei!» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles