Hiina soovib USA ja Põhja-Korea tippkohtumist, Jaapan tahab sõjaväeõppuste jätkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un (vasakul) ja Xi Jinping.
Kim Jong-un (vasakul) ja Xi Jinping. Foto: KCNA / REUTERS/Scanpix

Hiina kutsus täna oma liitlast Põhja-Koread jääma kindlaks plaanile pidada tippkohtumine USAga pärast Pyongyangi ähvardusi kavandatud kohtumine tühistada.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ütles, et kaks riiki peaksid tagama kohtumise kavakohase läbiviimise ja oluliste tagajärgede saavutamise.

«Ainult sel viisil saame kinnistada olukorra leevenemise ning säilitada rahu ja stabiilsust piirkonnas,» sõnas ta pressibriifingul.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump peaksid kohtuma 12.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

juunil Singapuris, kuid Pyongyang teatas eile, et ei ole huvitatud ühepoolsest kohtumisest.

Põhja-Korea heitis Washingtonile ette ühisõppuste korraldamist Lõuna-Koreaga, ühepoolset tingimuste pealesurumist ning katseid suruda riigile peale Liibüa või Iraagi saatust.

USA liitlane Jaapan peab USA ja Lõuna-Korea ühiseid sõjaväeõppusi ning kolme riigi ühisõppusi heidutuse tähtsateks sammasteks piirkonnas ning kutsub neid jätkama, ütles Jaapani valitsusametnik.

Valitsuse sekretäri asetäitja Yasutoshi Nishimura ütles, et Tokyo jätkab ettevalmistusi Kimi ja Trumpi tippkohtumiseks lootuses, et see annab hoogu Põhja-Koreaga seotud probleemide lõpliku lahendamise protsessile.

Nishimura sõnul jätkab Jaapan koostööd Souli ja Washingtoniga ning kolm riiki on sama meelt vajaduses säilitada Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid, kuni riik muudab oma praegust poliitikat. «Me usume, et USA ja Lõuna-Korea ühise sõjaväeõppuse kindel läbiviimine on tähtis piirkondliku rahu ja turvalisuse hoidmiseks,» lausus Jaapani ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles