Rootsi uus seadus: vahekord ilma selgesõnalise nõusolekuta on vägistamine (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp.
Rootsi lipp. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Rootsi parlament võttis eile vastu uue seksuaalsuhteid reguleeriva seaduse, mille aluspõhimõtteks on, et vahekord peab olema vabatahtlik ning kui selleks pole selgesõnaliselt soovi avaldatud, on tegu seaduserikkumisega.

Seaduse kohaselt on keelatud vahekord inimesega, kes pole sellega otsesõnu nõustunud või ei näita aktiivselt selle vastu huvi. Et lugeda toimunut vägistamiseks, pole enam vaja, et kurjategija oleks kasutanud vägivalda või ähvardusi või kasutanud ära eriti haavatavas olukorras ohvrit.

Kuna seaduseelnõu sai palju kriitikat liiga umbmäärase sõnastuse tõttu, täiendati seda enne vastuvõtmist järgmise punktiga: «Hinnates, kas osalus oli vabatahtlik või mitte tuleb, eraldi jälgida, kas vabatahtlikkust on väljendatud sõnade või tegudega või muul viisil.»

«Me ei muuda põhimõtet, et vabatahtlikkus on see, mis otsustab, kas tegu oli kuriteoga või mitte. See erineb senisest seadustikust, kus tuleb tõestada, et on esinenud vägivald, ähvardused, sund või et kannatanud on olnud eriti haavatavas olukorras,» selgitas sotsiaaldemokraadist justiitsminister Morgan Johansson, kui seadus esitati parlamendile otsustamiseks.

Seadus kehtestab ka kaks uut kuritegu: ettevaatamatusest põhjustatud vägistamine ja ettevaatamatusest põhjustatud seksuaalne ärakasutamine, mille mõlema puhul võib karistada kuni nelja-aastase vangistusega.

Ettevaatamatuse punkt võtab arvesse asjaolu, et teine osaline ei nõustunud tegevusega vabatahtlikult.

Minimaalne karistus vägivaldse vägistamise ja vägivaldse lapse vägistamise eest tõstetakse neljalt aastalt vangistuselt viiele aastale.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles