Iirlased hääletavad täna referendumil abordiõiguse üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik Alan Gallagher ja valimisametnik Carmel McBride kandmas hääletuskasti Inishbofini saarel Donegali krahvkonna ranniku lähistel. Iirimaa saartel sai eelhääletada juba neljapäeval.
Politseinik Alan Gallagher ja valimisametnik Carmel McBride kandmas hääletuskasti Inishbofini saarel Donegali krahvkonna ranniku lähistel. Iirimaa saartel sai eelhääletada juba neljapäeval. Foto: Clodagh Kilcoyne / PA Wire / Scanpix

Iirimaal toimub täna referendum abordi lubamise üle, viimaste küsitluste kohaselt on napp edu abordiõiguse pooldajatel.

Referendumil otsustatakse, kas tühistada osa põhiseadusest, mida tuntakse kui kaheksandat põhiseadusemuudatust, millega 1983. aastal sisuliselt keelati Iirimaal abort.

Praegu on riigis raseduse katkestamine lubatud vaid siis, kui naise elu on ohus, kuid mitte näiteks vägistamise, intsesti või loote väärarengu korral.

Hääletusjaoskonnad avati Iirimaal hommikul kell 7 (Eesti aja järgi kell 9) ning jäävad avatuks kuni kella 22ni kohaliku aja järgi.

Iirimaa saarte elanikud said hääletada neljapäeval, et tagada nende hääletussedelite jõudmine jaoskondadesse häälte lugemise ajaks.

Referendumile on registreeritud osalejatena 3,2 miljonit inimest. Iirimaa hääletajate registrisse lisandus rahvaküsitluse eel 100 000 uut hääletajat.

Pastor McDonagh hääletamas Iirimaa abordireferendumil täna hommikul Knockis Mayo krahvkonnas.
Pastor McDonagh hääletamas Iirimaa abordireferendumil täna hommikul Knockis Mayo krahvkonnas. Foto: Brian Lawless / PA Wire / Scanpix

Abordi keelustanud põhiseaduse muudatuse kehtestamine otsustati 1983. aastal referendumiga. Selle otsuse kohaselt tunnustatakse sündimata lapse õigust elule ning loetakse see võrdseks ema õigusega elule.

Abordi soovijat või selle pakkujat võib karistada Iirimaal kuni 14 aasta pikkuse vangistusega.

Igal aastal reisib umbes 3500 iirlannat välismaale, peamiselt Suurbritanniasse aborti tegema, ning umbes 2000 naist hangib ebaseaduslikult aborti esile kutsuvaid tablette.

Täna referendumil esitatav küsimus ei maini ei kaheksandat põhiseadusemuudatust ega aborti, vaid hääletussedelil on järgmine küsimus: «Kas te kiidate heaks ettepaneku muuta põhiseadust vastavalt allpool toodud eelnõule?»

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt toetab enamus iirlasi abordi lubamist, kuid referendumi tulemust võivad mõjutada oluliselt need, kes pole veel oma otsust langetanud – selliste hääletajate osakaal jääb sõltuvalt küsitlusest 14–20 protsendi vahele.

Kaks sel nädalal avalikustatud küsitlust näitavat kerget kasvu põhiseaduse muutmise pooldajate osas: ühe küsitluse kohaselt toetab 56 protsenti inimestest abordi lubamist ja teise küsitluse kohaselt 52 protsenti.

Häälte lugemine algab laupäeva hommikul ning tulemust on oodata sama päeva õhtupoolikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles