Vene ametnik: USA baas muudaks Poola potentsiaalseks sihtmärgiks (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Poolas.
USA sõdurid Poolas. Foto: NATALIA DOBRÕSZÕCKA / AFP / SCANPIX

Vene vanemametnik hoiatas, et võimaliku Ida-Lääne konflikti korral muudaks Ameerika Ühendriikide alaline sõjaväebaas Poola potentsiaalseks sihtmärgiks.

«Baasi sisse seadmise korral muutub Poola vastulöögi sihtmärgiks,» hoiatas Venemaa riikliku välisasjade komisjoni aseesimees Vladimir Džabarov täna, lisades, et alaline NATO installatsioon teeb Poolast võimaliku konflikti korral ühe peamise sihtmärgi.

Poola soovib riigi pinnal alalist USA sõjaväe kohalolu ja on valmis selle eest välja käima kuni kaks miljardit dollarit, vahendas portaal Onet kaitseministeeriumi Washingtonile saadetud ettepanekut.

«Mida lähemale nad NATOle liiguvad, seda enam ohustab see Poola eksistentsi,» lisas Džabarov.

Kreml hoiatas, et potentsiaalne USA baas kujutaks regioonis julgeolekuohtu.

«Kui me näeme NATO sõjaliste struktuuride järk-järgulist laienemist oma piiride suunas, ei loo see mingil viisil kontinendil julgeolekut või stabiilsust,» teatas Kremli kõneisik Dmitri Peskov täna.

Poola kaitseministeeriumi dokumendis pealkirjaga «Ettepanek USA alaliseks kohaloluks Poola pinnal» sisaldub informatsiooni soovitud sõjaväebaaside, haiglate ja nende mahutavuse, koolide, treeninguvõimaluste ja personali perede majutamise kohta.

Asekaitseministrina teeninud Dominik Smyrgała sõnul visandati dokument koostöös kaitseametnike ja Poola sõjaväe ohvitseridega.

Poola on praegu koduks roteeruvatele USA vägedele ja NATO üksustele, mis liiguvad Poola ja Balti riikide vahel.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles