Kataloonia uus liider kutsus Hispaania peaministrit kõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia uus regionaalpresident Quim Torra ametisse vannutamisel Barcelonas.
Kataloonia uus regionaalpresident Quim Torra ametisse vannutamisel Barcelonas. Foto: PAU BARRENA / AFP / Scanpi

Kataloonia uus iseseisvusmeelne regionaalvalitsus andis laupäeval ametivande emotsionaalsel tseremoonial ja kutsus kohe uut Hispaania peaministrit läbirääkimistele.

Regionaalvalitsuse 13 liiget, kelle valis uus Kataloonia president Quim Torra, andsid ametivande Barcelonas.

Seejärel kutsus regionaalpresident Hispaania uut peaministrit läbirääkimistele.

«Peaminister Pedro Sánchez, räägime, arutame seda küsimust, võtame riske, teie ja meie,» ütles Quim Torra.

Sotsialistide liider Sánchez vannutati kuningas Felipe VI poolt ametisse samal ajal, kui Barcelonas andis ametivande uus Kataloonia regionaalvalitsus.

Kataloonia uue valitsuse ametivande andmisega peaks lõppema Madridi otsevalitsus Kataloonia üle, mis kehtestati oktoobris.

Hispaania parlament tagandas reedel umbusaldushääletusega konservatiivse valitsuse juhi peaminister Mariano Rajoy.

«Meil on vaja istuda sama laua taha ja pidada läbirääkimisi, valitsuse ja valitsuse vahel,» ütles Torra. «Praegune olukord meie vahel ei saa kesta mitte ühtegi päeva rohkem,» sõnas ta.

Sánchez oli varem Kataloonia iseseisvuspüüdluste suhtes kriitiline, kuid on lubanud «ehitada sildu» Kataloonia ja Hispaania vahele.

Hispaania endine peaminister Rajoy saatis 27. oktoobril Kataloonia parlamendi laiali pärast seda, kui see oli piirkonna iseseisvuse ühepoolselt välja kuulutanud.

Sestsaadik on 7,5 miljoni elanikuga Kataloonia olnud Hispaania otsevalitsemise all.

Hispaania keskvalitsus lootis anda 21. detsembri Kataloonia parlamendivalimiste järel võimu tagasi piirkondlikule valitsusele, kuid valimistega säilitasid Madridi pahameeleks regionaalparlamendis enamuse iseseisvuslased, kes kuni tänaseni ei olnud suutnud valitsust moodustada.

Madrid oli ka mitme valitsusliikme määramise vastu, kuna mitut neist süüdistatakse kuritegudes, mis on seotud iseseisvuspüüdlustega.

Torra esitas sel nädalal uue valitsuse koosseisu, kuhu ei kuulunud ühtegi Madridi poolt süüdistatud katalaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles